Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam! Siedze nad taką jedną wizualka ale ciągle mi nie wychodzi tak jak bym chciał..jest tu trochę błędów w oswietleniu i klimaciku. Projekt nie jest moj. Zamieszczam ustawienia:

http://s5.photobucket.com/albums/y184/beatou/3D/?action=view&current=set.jpg

i proszęjakieś mądre osoby o wskazóki ;] oświetlenie to vray sun. Do tego używam Vrayphisical cam.. z resztą wszystko co zmieniałem jest w ustawieniach. Pozdro

th_wiz.jpg

• Odpowiedzi 23
  • Wyświetleń 3,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

generalnie bajkowo przepalone. Uzyj innych ustawien swiatla/kamery lub zwykly color mapping (linear?).

Napisano
  • Autor

no przeciez dalem link z ustawieniami o.O Wiesz.. na pewno zmienei ustawienia kamery i swiatla tylko nie bardzo wiem co mam zle ;) color mapping jest HSV exponential

Napisano
  • Autor

bo kiedyś robilem takie jaja że bez tej kamery było i musial byc taki ;P bo inaczej hiroshima.. a kamerke dopiero odniedawna mam i średnio sie na niej znam :)

Ma ktoś jakis pomysł na te okna? żeby odbijały fajnie i jednocześnie nie były czarne.. sporo z tym siedziałem i w końcu poddałem się i dałem lustrzane..

Napisano
  • Autor

no i sie wyrenderowalo.. wywalilem environment z ustawien vraya, do zwyklego environment dodalem vray sun bo zwykla tekstura byla czarna przy renderingu.. to samo tyczy sie ludzi i musze ich w ps wkleic ;/ bo oni są RPC i pewnie vray ich nie kuma za bardzo -.- chciałbym jeszcze się dowiedzieć jak te szyby ustawić i czy ustawienia kamery mam ok

f-number ustawilem na 7

wlaczylem exposure

iso na 200 i tyle..

wedlug mnie nadal troche przepalone.. moze color mapping zmienic?

th_wiz2.jpg

Napisano
  • Autor

jest ustawiony na luksemburk 11 rano :D a zwiekszyć do ilu? 300?

Napisano
  • Autor

th_wiz3.jpg

ok zwiekszyłem ISO do 300, ustawilem color mapping na exponential i przestawiłem słonce troche.. nie było pionowo ale traz jest bardziej na wschód i niżej.. tylko nie wiem czy cienie nie wyszly za ciemne.. moze podkręce color mapping? czy słońce wyżej i mocniejsze? Xiz0r dzięki za rady i komentarze ;]

Napisano

a tak przy okazji - da sie cos zrobic z vraysun zeby oswietlenie bylo ok ale cien nie byl taki ciemny? i czy da sie zrobic zeby krawedz cienia na budynku byla lagodna?

Napisano
  • Autor

w daylight?:| z tego co wiem tam sie tylko da ustawić vray shadows.. a dalight czasem uzywam zeby ustawic pore dnia i polozenie slonca dla danego miejsa i danej godziny.. Mozesz rozwinac myśl? i jaka to duża warość dla size multiplier?

Napisano
  • Autor

wz4.jpg

na razie tak to wygląda..zwiększyłem size multiplier w sunie do 15 i nie wiem czy to jest to.. dalem passata bo tamo RPC mnie wq***lo w kamerze shutter speed 30 Iso 300 i f-number 300 reszta bez zmian.

Przydaloby sie wiecej komentarzy.. bo tak jedna osoba plus jakies wtrącenia od innych to mało..

Napisano
  • Autor

też tak mysle :P ale jakichs w koncu bede musial dac jakichś..myslę nad poserem ale mi się koszmarnie nei chce go odpalać :P Wykombinowalem co z szybami.. dalem żaluzje pionowe.. i delikatne omni bez cieni w srodku zeby rozjasnic.. teraz tylko musze zrobic podobnie z pozostalymi oknami tak jak na tym pierwszym z lewej.. zaluzje zrobic bardziej widoczne.. jeszcze dodalem dwa drzewa po drugiej stronie i dom..zeby sie coś wiecej odbijało na dole.. aha i nei wiem czy neiba nei zostawić poprostu vray sky.. nie zalezy mi aż tak na chmurkach :D

blizniak899.jpg

Napisano
  Cytat
coraz lepiej, dobrze ze tych murzynow wywaliles ze sceny :)
AMEN! xD

Cytat
nei wiem czy neiba nei zostawić poprostu vray sky.. nie zalezy mi aż tak na chmurkach :D
ale chmurki są fajne :P może nie takie mocne jak wcześniej (chociaz ja takie lubie) ale rzadko kiedy w realnym świecie jest niebo bezchmurne ^^"
Napisano

daj jaśniejsze niebo, jasno-szaro-niebieskie może być prawie białe, z chmurkami, z zieleni zdejmij troche koloru i będzie o niebo lepiej :)

Napisano
  • Autor

ale czy wtedy ta szarość nie zleje się z kolorystyką(jej brakiem) budynku? taaa zilen to wiem :D

Napisano

troche koloru na niebie powinno być, ale z moich obserwacji to im jaśniejsze tym lepiej. Ciemne niebo wychodzi mniej realistycznie i przytłacza

Napisano
  • Autor

th_blizniak8big.jpg

ok w takim razie sprobuje po weekendzie ;] Siwy a wiesz moze czemu jak daje teksture zamiast vray skay to wychodzi prawie czarna? Da się to jakość obejść przy takich ustawieniach czyli vray sun i physicalcamera?

Napisano
  • Autor

blizniak8big2.jpg

jeszcze nei mialem czasu na niebo i ludzi ale mam nadzieje ze jtro albo pojutrze trochę czasu wyskrobię ;]

Napisano
  • Autor

hehe dzieki Siwy ;] pokombinuje ;] zielen faktycznie realniej wyglada ;) i niebo ;P