Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pofalowana plaszczyzne (ktora bedzie dachem) i musze ja zmodyfikowac, tak aby uzyskac ta sama plaszczyzne (sufit) ale zbudowana z deseczek w odstepach. Czy ktos ma jakas rade? albo w druga strone - czy mozna jedna plaszczyzne wygiac/ dopasowac do drugiej?

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A jakiego softu używasz ?

Napisano

Displacement? Czy musi być koniecznie wymodelowane? Daj jakiegoś screena tego dachu/sufitu.

Napisano

w 3d maxie chcialam to zrobic, bo pozniej do archicada musze przerzucic.. dolaczam jpg..

Napisano

Bardzo prosta siatka, zrób sobie albo deseczki na mapce displacement albo wymodeluj deskę(bardzo prostą) skopiuj ją ileś tam razy (w zależności od tego ile desek ma być na suficie) tak żeby wypełnić powierzchnię dachu (patrząc z góry to będzie chyba prostokąt) i teraz mając zaznaczone wszystkie deski użyj modyfikatora ffd box żeby dopasować ich ułożenie do powierzchni dachu/sufitu.

PS: właśnie sprawdziłem to z ffd boxem(dałem 10x6x2 control points) i naprawdę fajnie wyszło tylko jak używam tego modyfikatora to się cholernie max tnie. A jak chcesz żeby się ładnie wyginały to daj im ze trzy segmenty długości przynajmniej. Wszystko zależy od tego ile poly max chcesz użyć.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności