Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy jest jakies narzdzie ktore pozwala na konwerszje trujkatow na kwadracy? chodzi mi dokladnie ze jak eksportyje obiekt z Posera do formaty 3DS to ten obiekt jest z trujkatow a potrzebowal bym aby powierzchnia byla z kwadratow???

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem, czy to będzie działać na bryłach z poser\'a, gdyż testowałem na plan\'ie i box\'ie jedynie, dopiero wieczorem sprawdzę, czy z postaciami z posera sobie ten skrypt radzi.

No ale spróbuj - może zadziała :)

1. W MAX\'ie zaznacz bryłę, która ma nie mieć trójkątów (ważne aby był to obiekt typu \'editable mesh\' ).

2. W menu wybierz maxscript / new script i wklej tam poniższy kod:

undo on
(
zazn = getcurrentselection()
obiekt = zazn[1]
for i = 1 to obiekt.numfaces do
setedgevis obiekt i 2 false
)

3. Uruchom skrypt poprzez CTRL+E lub \'evaluate all\'

4. Teraz po odznaczeniu bryły powinny zniknąć krawędzie. Najprawdopodobniej bedziesz musiał poeksperymentować z numerem edge\'a (liczba 2 w kodzie). Może ona przyjmować wartości od 1 do 3 i dla różnych brył może być potrzebny inny numer. Np na plane zadziałało przy \"2\", box - \"3\"

Powodzenia.

***EDIT***

Przetestowałem na bryłach z posera 5 i przy ustawieniu wspomnianej liczby na 3 całkiem ładnie likwiduje trójkąty.

Napisano

Do autora postu. Za taki styl pisania powinni wysylac na slonce, stary tego sie czytac nie da...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności