Napisano 1 Październik 200717 l Witam, czy ktoś mi może pomoc i napisać jak zmniejszać wielkość / wagę plików w Rhino. Przykładowy plik ma 51 909 kb w formacie STL 3144588 wierzchołków, i 1038196 trójkątów. W momencie przerzucania pliku do programu obsługującego frezarkę, bardzo długo zajmuje obliczenie drogi frezowania. Posiadam karteęNVIDIA Geforce 8600 GT. Planuje zmianę tej karty na Quadro FX 3500 - czy to zwiększy szybkość pracy kompa? coollive
Napisano 1 Październik 200717 l Na pierwsze pytanie ci nie odpowiem, bo nie znam rhino. Odnosnie grafiki, to karta graficzna odpowiada tylko za wyswietlanie viewportów (wyjątek to pare silnikow renderujacych ktore uzywają GPU) i karta graficzna nic ci nie zdziała na prędkość przeliczania. Do tego to tylko procek + ewentualnie ram.
Napisano 1 Październik 200717 l dziękuje za odpowiedź. mój procek to Intel Core 2 Quad 2,4 , 8 MB cache, 4 GB Ram - czy mogę go jeszcze przyspieszyć ?
Napisano 1 Październik 200717 l Jedyny sposób na zmniejszenie wielkości pliku to Polygon mesh options które ci się włączają podczas eksportu im mniejsza wartość tym mniejszy plik ale też tym mniejsza dokładność . Złoty środek chyba może znaleźć osoba z doświadczeniem. Polygon mesh options ma też rozszerzenie wystarczy w nim kliknąć detailed controls i tam się pobawić. Dodatkowo dokonać podglądu Preview czy wszystko wygląda ok. Potem bym tak dla pewności odtworzył stl w innym sofcie i sprawdził czy nie ma jakiś bugów.
Napisano 2 Październik 200717 l coollive zalezy jak dokladnosc potrzebujesz dziwne jest to ze nie mozeszz w CAM'ie korzystac z Iges'ów wtedy ulatwilo by to sprawe tak niestety recznie trzeba ustalic wielkosci poligonow itp innego wyjscia poprostu niema.