Napisano 7 Maj 200222 l Będąc szczęśliwym posiadaczem płyty dualnej z wielką ciekawością zajrzałem na strone tom\'s hardware gdzie właśnie był test płyt pod Atlona w dualu.Jeszcze bardziej się ucieszyłem gdy zobaczyłem że są testy na maxie.Ale gdy zobaczylem wyniki mało co nierozwaliłem monitora.MAX NIEWYKORZYSTUJE PŁYT DUALNYCH.Ludzie co jest grane ???Do wszystkich max-ów jest zalecany mocny sprzręt a max go nawet niewykorzystuje. a oto link do testów P.S. Z tego co wiem to juz max 2.5 miał w swojej reklamie zalecenie że jest on przeznaczony na płyty dualne.( tak było napisane w reklamie multimedialnej) Jak dla mnie to pożądne niedopatrzenie tymbardziej że cała reszta rynku korzysta z dobrodziejstw płyt dualnych.
Napisano 7 Maj 200222 l Autor A oto link do w/w testów http://www.tomshardware.pl/mainboard/02q1/020211/dualathlon-07.html
Napisano 5 Czerwiec 200222 l Stary nie patrz na takie testy to stek bzdur. Jak masz plyte z dualem to zrenderuj scene a potem wyciagnij proca i jeszcze raz zdrenderuj. Szczena opada. Na Athlonach render na dwoch jest 2x szybszy (prawie dokladnie). A skąd wiem - z kątowni. Mam taka płytke (Asus i dwa XP 1700) i sprawdzałem rządzi. Jeśli chodzi o wyświetlanie w viewportach to przyspieszenia nie widac, ale przy renderze uch. Pozatym na jakieś liście czytałem, że tomshardware to piracka storna - jadą pod intela az sie kurzy. Np robili testy z dualami na Lightwave, a ten wykorzystuje instrukcje SSE2 Intela i wypadają lepiej od AMD, ale MAX tego nie potrafi i glanuje PIV okrutnie. Pozdro i się nie przejmuj tak co wypisują w internecie.
Napisano 19 Czerwiec 200222 l hi, jasne , tu kolega dobrze pisze , ze to bzdury,oni tam testuja liczac frame w wievporcie, jak gierki , to nawet nie porzadna symulacja renderingu. sciagnij SPECa (nie wiem czy do maxa 4 juz jest) i porownaj chaciazby w www.zdnet.de.........po niemiecku, ale sie palapiesz latwo i kupe testow........
Napisano 12 Lipiec 200222 l max używa dwóch procków idealnie ... ale tylko w przypadku intell-a, wiem bo sam mam taki sprzęt w pracowni kupując go (maxa) pytałem na jakie platwormy jest przeznaczony, ... odpowiedź producenta to 2x intell
Napisano 12 Lipiec 200222 l na pierwszym miejscu w teście jest dual athlon więc chyba nie jest tak źle ;)
Napisano 12 Lipiec 200222 l Tak zgadza sie, max jest pod Intela \"zrobiony\", ale niestety XP, czy MP wychodzi lepiej w testach w tej chwili. pracuje na Tyanie Thanderbird, jestem zadowolony, tylko z katra slabo wspolpracuje ( np. FRGL, czy Wildcad....slabo wypadaja) ale moze producent wrzuci jakies sterowniki .......
Napisano 12 Lipiec 200222 l Athlon XP z taką samą liczbą megahercy jest conajmniej 30% szybszy od P IV dlaczego skoro max jest pod pentium ? jedyne wytłumaczenie to że pentium jest tak słaby że mimo że max jest pod niego to wolniej na nich chodzi niż na AMD :)
Napisano 12 Lipiec 200222 l yoo, zgadza sie jezeli chodzi o applikacje graficzne jest o wiele szybszy i Panowie moje jeszcze sa w technologii 19-stu micronow , a PIV juz dawno 13-scie robiony, 13-stka AMD jest u nas od niedawna do kupienia Pozdrawiam
Napisano 12 Lipiec 200222 l witam!! Szkoda ze do tego wszystko to kosztuje i to calkiem nie mało :( Tobze ze jest AMD duron :) nistety juz nie bedzie produkowany :( Chociaz duron nie ma takiej mocy jak xp , lub thunderbird to i tak da sie na nim pracowac maja 1,2 :) wszystko przeciw nam :( pozdrowienia
Napisano 12 Lipiec 200222 l no szkoda, byl nawet stabilny i nie grzal sie tak.........jak Atlon Pozdrawiam
Napisano 12 Lipiec 200222 l Chłopy muszę się wtrącić (choć sam osobiście nie mam płyty dual) i zaznaczyć, o czym nikt z Was wcześniej nie wspomniał, że aby skorzystać z dobrodziejstw duala, to należy mieć na kompie odpowiedni system, a tu ukłon w stronę Win NT, Win 2000 i XP. Natomiast co do systemów Win 95, 98 i najprawdopodobniej millenium, to nie wspierają one techniki dual i dwóch procków nie obsługują (no chyba, że ktoś potraktuje tego drugiego jako rezerwę w przypadku padu pierwszego np. po przetaktowaniu! ) .
Napisano 13 Lipiec 200222 l my, chlopy dobrze o tym wiemy, mysle , ze wszyscy. chodzilo tu o pytanko Sajgon\'a i test przeprowadzony w Tom\'s Hardware, a zesmy sie rozgadali jak na byle jakim chat\'cie .........to inna sprawa........ wiele moznaby jeszcze dobac, o wzmacniaczu, o szybkosci plyty ,o roznicy miedzy MP a, XP ..co i dlaczego...i........... Pozdrawiam
Napisano 5 Sierpień 200222 l a ja chciałbym zuważyć że kolega Maxym niezuważył że na nie NT-kowskich paltfofamch próba zainstalowania duala niepowiedzie się.System albo niezauważy procka albo odmówi posłuszeństwa.
Napisano 5 Sierpień 200222 l Autor a ja chciałbym zuważyć że kolega Maxym niezuważył że na nie NT-kowskich paltfofamch próba zainstalowania duala niepowiedzie się.System albo niezauważy procka albo odmówi posłuszeństwa.
Napisano 13 Sierpień 200222 l tak na marginesie : Jeżeli chodzi o athlony i durony to widziałem też fajny teścik w formie filmu, po zdjęciu wenylatora leciał fajny dym (a teraz posiadasze amd wyobraźcie sobie że robicie sobie w nocy rendering. Nagle budzi was dziwny zapach. Wstajecie a tu komp wysiadł. Zaglądacie do środka, okazało się że wentylator się zatarł i przestał chłodzić. Procesor poszedł z dymem :mad: . Jaki z tego morał? że lepiej mieć intela) :D