Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się co bedzie szybsze.

• Dwa procesory 2.66 GHz Quad-core intel xeon - X5355
  • Chipset Intel 5000X
  • PNY quadro fx 3500

czy może Mac http://www.apple.com.pl/macpro/

• Dwa procesory 3.0GHz Quad-Core Intel Xeon 5300 "Clovertown"
    8MB pamięci podręcznej L2 na procesor.
  • Dwie niezależne 64-bitowe magistrale typu frontside 1,33GHz
  • Pamięć RAM 1 GB (2x512MB) 667MHz DDR2 EEC całkowicie buforowana (możliwość rozbudowy do 16GB)
  • Gniazdo grafiki PCI Express Double-wide, 16-lane z NVIDIA GeForce 7300 GT z 256MB pamięci GDDR2 SDRAM
  • Cztery niezależne kieszenie na dyski twarde 3 Gb/s Serial ATA
  • 250GB Serial ATA 3Gb/s, 7200 obr./min., 8 MB cache ( z możliwością rozszerzenia do 4x750GB)
  • 16x SuperDrive z obsługą dwóch warstw (DVD+R DL/DVD+-RW/CD-RW) (jedna otwarta kieszeń na napęd optyczny dla opcjonalnego, drugiego SD)

CHodzi mi o pracę z maxem i vrayem, co myślicie o tym zestawieniu? Cena mac jest wyższa o ok 3000 zł.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jaka by była cena tego pierwszego zestawu, niekoniecznie quadro ale z dyskami i obudowa?

Napisano
  • Autor

Wyliczyłem ten zestaw za 11000 (procki,plyta,grafika,obudowa i zasilacz). pozostałe komponenty to standard (zamierzałem rozbudowywac).

Napisano

a po co ci MAC do 3dStudio? Chcesz na nim instalowac Windowsa? :|

Napisano

serwus :)

ale o prędkość jakiego typu Ci chodzi ? o rendering ? postaw sobie farme opartą na quadach , bez kart graf i tym podobnych petentów ( albo z najtanszymi dostepnymi). Bedziesz mieć napewno szybsze rendery niż na jednym kompie.

pozdrawiam i życze powodzenia :)

Napisano
  • Autor

Tak, chcę instalowac windowsa na Macu, poza tym Mac oferuje quad-core'y 3.0 Ghz, a z tego co się orientuje to na PC max tylko 2,66Ghz. Apropos farmy na quadach, to nie wiem czy tego potrzebuję bo moja praca koncentrować się ma głównie na architekturze i wizualizacjach dla potrzeb pracowni, choć nie ukrywam że lubię się dużo bawić v-rayem. Poza tym lubię porządek a zawsze myślałem że Mac jest pod tym względem bardzo uporządkowany.:)

Napisano
moja praca koncentrować się ma głównie na architekturze i wizualizacjach dla potrzeb pracowni

czyli zapuszczasz render i przez godzine patrzysz czy sie dobrze renderuje i pijesz kawe :)

moja prop to 3xQ6600 albo E6600 + 2/4GB RAM + dobra grafa na stacje robocza a pozostale dwa do renderingu. Pomysl tylko ile zaoszczedzisz czasu i ile wiecej mozna zrobic wysylajac rendery (nawet testowe) na farme, a jesli cos trzeba na szybko to wysylasz jeden render na wszystkie 3 :) (przy okazji zobaczysz ze mimo identycznej konf. stacja robocza bedzie renderowac troche wolniej)

Poza tym lubię porządek a zawsze myślałem że Mac jest pod tym względem bardzo uporządkowany.

pod jakim wzgledem? chodzi Ci o to ze w mac'u kabelki sa ladnie poukladane i ladnie wszystko w srodku wyglada? to nie ma to przeciez wplywu na wydajnosc (no moze na wydajnosc chlodzenia) sam sobie ladnie zrobisz albo jak zamowisz zestaw w dobrym sklepie to tez Ci ladnie zrobia.

[OT] slyszalem sa ludzie ktorzy za instalacje win na mac mogli by Ci zrobic krzywde :)

Napisano

Czy do połączenia quadów jakieś specjalne karty sieciowe proponujecie, czy zwykła 1GB wystarczy?

Napisano

serwus :)

rób sieć na gigabitówkach. oczywiście potrzebny jest switch gigabitowy.

setki tez troche dadzą rade - ale sie bedą zapychać :(. Karty gigabitowe to teraz na npłytach standard , a koszt switcha nie jest szokujaco wyższy. Bierz giga :)

pozdrawiam i życze powodzenia :)