l_lewandowski Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Witam! Podczas ostatniego renderingu wyszlo mi cosik takiego... Zastanawiam sie skad wziely sie te artefakty i jak sie ich ewentualnie pozbyc? Parametry sceny: Oswietlenie: skylight + brasil omni skylight: - power: 0.5 (240,240,240) (diffuse 1.25) omni - multipl.: .95 (240,240,210) - decay: inverse square (zasieg na cala scenke) - shadows: brasil shadows - photons: 1 000 000 (power: 1) renderer: img. sampling: min:1 max: 2 direct: point, area, skylight indirect: point, area, skylight shadows + enhance bump shadows shade rate: min: 0 max: 1 view rate: 20 sec rate: 5 bounces: 1 photon map server: diffuse depth: 4 refl/refr depth: 1 multiplayer: 1 photons in estimate: 128 min search radius: 0 max search radius: 2500 cm Wydawalo mi sie, ze ustawienia sa dosc wysokie, dla scenki tego typu. Nie wiem, moze przesadzilem z ktoryms parametrem (np. liczba fotonow)... moze te artefakty to od nadmiaru mieszanej informacji o poziomie luminancji swiatla? Niech sie ktos wypowie... Pozdrawiam!
pawel Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Czołem, Bardzo lady grzyb na ścianie J Ale tak na serio to wklepałem te ustawienia u mnie... Wszystko tak samo, tylko że nie mogłem znaleźć power w sky light (chyba ze chodzi co „color”) Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa omnik wyjarał dość mocno, ale grzyba nie ma. moze to cos z materialem/tekstura?
l_lewandowski Napisano 23 Grudzień 2003 Autor Napisano 23 Grudzień 2003 Witam! Tekstura, hmm, to mozliwe, bo uzywam materialow std. a nie brasilowych. Wiem, ze to niemadre, ale nie mam wyjscia. Pliki max bede oddawal do oceny i wszystko bedzie musialo chodzic na golym max\'ie, wiec brasli mat odpadl na starcie... Pozdrawiam!
l_lewandowski Napisano 24 Grudzień 2003 Autor Napisano 24 Grudzień 2003 Witam! ...to znowu ja! [lol2] Zmniejszylem ilosc fotonow do 35 000, contrast na 20.20.20, estimate fotonow podkrecilem na 256, zmniejszylem zasieg inverse square i poszerzylem dalof / hotsp ustawilem filtering w photons na 1.25 i jakby lepiej, ale bede kombinowal dalej... Moze ktos sie przylaczy... [lol2] Pozdrawiam!
cochise Napisano 24 Grudzień 2003 Napisano 24 Grudzień 2003 Wlacz regathering, czyli bounces w luma server na 2. I czekaj az fotoas wejdzie na ten topic to bedziesz mial tu referat.
l_lewandowski Napisano 24 Grudzień 2003 Autor Napisano 24 Grudzień 2003 Witam! Regathering odpada! Teraz scena liczy sie okolo 5.5h! Przy wszystkich teksturach i w finalnej rozdzielczosci bedzie sie liczyla ok. 10h. Z regathering az boje sie pomyslec... Pozdrawiam!
cochise Napisano 24 Grudzień 2003 Napisano 24 Grudzień 2003 Nie wiem po co tutaj uzywac fotonow, robi sie to raczej do scen wewenetrznych.Tutaj wystarczyloby skylight, indirect light, no i bounces 2. wielki blad popelniles w tym miejscu:shade rate: min: 0 max: 1 , powinno byc -3,0 nic dziwnego ze ci sie 5 godzin renderuje.
l_lewandowski Napisano 24 Grudzień 2003 Autor Napisano 24 Grudzień 2003 Witam! Wlasnie wydaje mi sie, ze w takiej scenie bounces na 2 to totalna przesada! A sam skylight tworzy nastroj jak w pochmurny szary dzien, nadaje sie tylko jako dodatek do jakiegos innego swiatla! Poza tym 5.5 to chyba nie jest dlugo, na render z takimi parametrami, biorac pod uwage, ze calosc liczona byla na taki duzy format... Fakt, moze min i max shade rate jest nieco przesadzone, ale -3:0 to na finalny render za malo wg. mnie. Mysle, ze w tym moge sie zgodzic na -1:0. Pozdawiam!
cochise Napisano 24 Grudzień 2003 Napisano 24 Grudzień 2003 Jezeli nie chcesz bounces na 2 to po co w ogole fotony chciales zaprzegac? Co do shade rate wiecej nie znaczy lepiej, przeciez chodzi o undersampling, dajac -1,0 osiagniesz duzo gorszy efekt niz -3,0. Mozesz oczywiscie bounces dac na 1 w finalnym renderze ale przeciez dopiero od 2 tak na prawde mamy do czynienia z indirect light. I jezeli shade rate jest na -3,0 to nie powinno to wydluzyc znacznie rendera. Sec rate mozesz dac na 1 nawet, bo na tej scenie to nei ma znaczenia. No i to enhance bump shadows, czy to na prawde potrzebne? I tak nie widac tych cieni od ceglowek, a rendera wydluza.
l_lewandowski Napisano 25 Grudzień 2003 Autor Napisano 25 Grudzień 2003 Witam! Nie jestem specjalista od Brazila i moge sie mylic w swoim twierdzeniu, ale kiedys przeprowadzalem testy, z ktorych wyniklo, ze uzycie fotonow przyspiesza rendering. Wiec nawet kiedy uzywam tylko skylight wlaczam fotony dla dopalenia renderingu! (Jesli sie myle, niech mnie ktos sprowadzi na ziemie....) Aktualnie dochodze do przeswiadczenia, ze te artefakty byly wynikiem blednego dobrania parametrow decay w inverse square, bo juz mi sie zadziej ujawniaja, pomimo ze parametry renderingu, shade i inne sa nizsze niz na poczatku! Pozdrawiam!
fotoas Napisano 31 Grudzień 2003 Napisano 31 Grudzień 2003 dokladnie tak ale jak uzywasz fotonuf ze swiatla to daj -3 0 na GI czyli undersampling inaczej wplyw fotonuf bedzi eniewidoczny i bez sensu uzywac pamietaj ze brazil liczy 2ma metodali na raz GI z lumy i fotony ze swiatla undersamplowane te duze kola to wina sercz radiusa i za malej ilosci Estimate masz duza scene w skali skala czyli duzo jednostek dalles radiys na 2,5 metra a katerda ma pewnie ze 30 metruf Pamietaj o skali obiektu Regathering tu nie potrzebny daj SkyLight wieksze tu wina jest w zakladce Photon server i ilosci fotonuf # zacznij od #10 000 i estimate 512 zlbo 1024 to zobaczysz co sie zacznie dziac pozdro milego sylwka foto
l_lewandowski Napisano 2 Styczeń 2004 Autor Napisano 2 Styczeń 2004 Witam! Chcialem tylko powiedziec, ze kosciol ma okolo 50m a search radius w tej chwili ma 15m... Obecnie jade na 256 estimate i 30.000 fotonow ze swiatla. Jest niezle... Jaka jest rola - z techniczneho punktu widzenia - parametrow photons in estimate oraz jak Brazil dobiera ilosc fotonow na skylight, i czy mozna jakos na to wplywac? Pozdrawiam!
fotoas Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 sky light to nie fotony tylko GI ludzie czesto myla te pojecia fotony to swego rodzaju dopalacz ktory trzeba umiec odpowiednio dopiescic do sceny diffuse depth ustaw/poszukaj.. bo moze 2 wystarczy ale nie dam glowy pozdro fotoas
Rekomendowane odpowiedzi