Niunia Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Witam mam taki problemik - otóż dzisiaj zauważyłam, że jak kopiuje coś arrayem to mi głupoty wychodzą :/ Załóżmy robie 10 metrową podporę składającą się z 10 nóg w jednym rzędzie (odl pomiędzy nogami wychodzi metr). Zaznaczam jedną nogę i kopiuję ją arrayem wpisując w 1D 10 oraz w całkowitym przesunięciu 10m i otrzymuję 10 nóg ale nie od krańca do krańca podpory :/ Tak jakby brakowało jednej nogi :/ Wie ktoś może co jest grane ? :( Czytałam w helpie. Tam piszą, że total movement oblicza odległość od pivotów skrajnych kopii wiec powinno być 10 nóg od końca do końca podpory. Zgłupiałam :( Pomóżcie
mrkrzysiek Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 a na 10 metrów potrzeba chyba jedenaście nóg jeśli pierwsza jest na początku a ostatnia na samym końcu podpory
Niunia Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 No wiadome że 11 nóg powinno być ale jak zwiększę na 11 nóg na 10 metrach to i tak mi nie chce zrobić tej ostatniej na końcu podpory :( Jak ustawie incremental 1m to jest ok. ale mam projekcik gdzie będzie więcej tych podpór i nie będę przecież za każdym razem przeliczała długości podpory przez liczbę nóg i taką wartość wpisywała w incremental :/ Mam nadzieje że za bardzio nie zamieszałam :)
Leru Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Jeśli robisz w 1D to czy nie lepiej użyć po prostu lewego shifta przytrzymanego przy przesuwaniu i określić ilość kopii? Odległość na jaką przesuniesz jedną kopię zostanie dodana do pozycji kolejnej kopii względem poprzedniej.
peteRlo Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 'Jak ustawie incremental 1m to jest ok. ale mam projekcik gdzie będzie więcej tych podpór i nie będę przecież za każdym razem przeliczała długości podpory przez liczbę nóg i taką wartość wpisywała w incremental :/ Mam nadzieje że za bardzio nie zamieszałam :)' Spacing Tool.
Niunia Napisano 1 Listopad 2007 Autor Napisano 1 Listopad 2007 Leru chodzi o to że ja mam z góry ustaloną długość podpory i muszę do niej nóżki dopasować :P Niemniej masz buziala :* za przydatną informację tą z sziftem :) Peterlo spacing tool wymaga podania ścieżki a mnie się nie chce za każdym razem rysować ścieżki :P
peteRlo Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 '...spacing tool wymaga podania ścieżki...' Albo punktów (snap).
Niunia Napisano 1 Listopad 2007 Autor Napisano 1 Listopad 2007 Peterlo ale to mi robi niepotrzebną robotę :/ Nie ma jakiegoś pluga albo czegoś co by jakoś ułatwiło taką robotę ? Po prostu chciałabym wpisać daną odległość, liczbę ile razy to chce skopiować i mieć to dokładnie na danej zadanej odległości
Rekomendowane odpowiedzi