scirocco Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 poszukuje tutoriala wizualizacji domu jednorodzinnego/wielorodzinnego mam projekt w cadzie, wczytuje rzut do maxa - ale co dalej, jak wyciągnąc go do 3d? w 3dsmaxie dopiero zaczynam i pomimo poszukiwan nie moge nic znaleźć
scirocco Napisano 10 Listopad 2007 Autor Napisano 10 Listopad 2007 znalazlem 2 tutoriale 1.zmieniam jednostki na cm 2.mam obrysować rzut linią - i tu mam problem, jak mozna dokladnie to zrobic? rzut nie ma żadnych punktow za ktore moglbym zaczepiac linie. Chyba nie chodzi o to żeby robić to na oko.
piksar Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 nie wiem czy to właściwa metoda ale jak musiałem poziom zerowy fabryki przeniesc do maxa to wczytalem do maxa odpowiednia warstwe, zaznaczyłem wszystko połączyłem razem "attach" a potem cierpliwie połączyłem wszystkie wierzchołki a na koniec extrude i było, miałem dokładnie to co z cada
Razi91 Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 nie na oko, tylko z rzutów... po to je chyba robiłeś... Te line to chyba po to, żeby sie potem tych bitmap pozbyć, albo se od razu "szkic" modelu 3d zrobić.
scirocco Napisano 10 Listopad 2007 Autor Napisano 10 Listopad 2007 problem polega na tym ze wczytane rzuty zachowują sie jak blueprinty- nie maja zadnych punktow-wierzchołków za ktore moglbym zaczepiac linie tak jak w autocadzie
scirocco Napisano 10 Listopad 2007 Autor Napisano 10 Listopad 2007 przykłądowo chce postawic poczatek lini w narozniku sciany - najezdzam wskaźnikiem na naroznik(nie podświetla sie punkt) stawiam poczatek lini - ale tak naprawde to nie dokładnie bo np. przesuniety o 1mm. jest tu opcja "autogrid" ale daje ona tyle ze wyswietla mi sie układ współrzędnych
viz.k Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 opcja 2,5Dsnap, gdziestam w gornym rzedzie ikonek w maxie jest...kliknij na nia RMB, odznacz grid points, zaznacz vertex, potem wcisnij wspomniana opcje i bedzie przyciagac kursor do wierzcholkow 1
Rekomendowane odpowiedzi