Napisano 10 Listopad 200717 l poszukuje tutoriala wizualizacji domu jednorodzinnego/wielorodzinnego mam projekt w cadzie, wczytuje rzut do maxa - ale co dalej, jak wyciągnąc go do 3d? w 3dsmaxie dopiero zaczynam i pomimo poszukiwan nie moge nic znaleźć
Napisano 10 Listopad 200717 l Autor znalazlem 2 tutoriale 1.zmieniam jednostki na cm 2.mam obrysować rzut linią - i tu mam problem, jak mozna dokladnie to zrobic? rzut nie ma żadnych punktow za ktore moglbym zaczepiac linie. Chyba nie chodzi o to żeby robić to na oko.
Napisano 10 Listopad 200717 l nie wiem czy to właściwa metoda ale jak musiałem poziom zerowy fabryki przeniesc do maxa to wczytalem do maxa odpowiednia warstwe, zaznaczyłem wszystko połączyłem razem "attach" a potem cierpliwie połączyłem wszystkie wierzchołki a na koniec extrude i było, miałem dokładnie to co z cada
Napisano 10 Listopad 200717 l nie na oko, tylko z rzutów... po to je chyba robiłeś... Te line to chyba po to, żeby sie potem tych bitmap pozbyć, albo se od razu "szkic" modelu 3d zrobić.
Napisano 10 Listopad 200717 l Autor problem polega na tym ze wczytane rzuty zachowują sie jak blueprinty- nie maja zadnych punktow-wierzchołków za ktore moglbym zaczepiac linie tak jak w autocadzie
Napisano 10 Listopad 200717 l Autor przykłądowo chce postawic poczatek lini w narozniku sciany - najezdzam wskaźnikiem na naroznik(nie podświetla sie punkt) stawiam poczatek lini - ale tak naprawde to nie dokładnie bo np. przesuniety o 1mm. jest tu opcja "autogrid" ale daje ona tyle ze wyswietla mi sie układ współrzędnych
Napisano 10 Listopad 200717 l opcja 2,5Dsnap, gdziestam w gornym rzedzie ikonek w maxie jest...kliknij na nia RMB, odznacz grid points, zaznacz vertex, potem wcisnij wspomniana opcje i bedzie przyciagac kursor do wierzcholkow