Napisano 27 Grudzień 200321 l Witam wszystkich Mój pierwszy pościk [lol2], a jednak się przemogłem[lol2] Bez ściemniania przechodzę do sedna, a mianowicie... Robię w widoku top plana, potem od frontu jeszcze jednego. Łączę je attach i otrzymuję coś na kształt litery L. Przejdzmy teraz w do sedna sedna czyli do krawędzi składania tych dwóch planów (reszta dotyczy tylko tej krawędzi i dwóch wierzchołków na jej końcach) Jak wierzchołki nie są zweldowane to otrzmuje fajną ostrą krawędz Jak je zwelduje to mam łagodne przejście, mimo że w trybie wire dalej widać ostrą krawędź. Regulacja ciężarem wierzchołków nic nie daje. Jak dam minimalnego chambera to otrzymam kąt prosty, ale ja nie chcę chambera. I tak kopałem i kopałem i znalazłem coś co się nazywa Split fajnie przywraca ostrość kąta ale nie wiem jak to działa dokładnie.Chodzi mi o to do czego naprawdę służy ten split i jak fachowo \"nastawia się\" ostrość kąta??
Napisano 27 Grudzień 200321 l Yyyy... Max po prostu tak zmiekcza optycznie krawedzie. Dorzuc na gore modyfikator Smooth to bedzie tak jak chcesz. Split rozdziela krawedzie. Jak jedna z nich poruszysz, to zobaczysz, ze nie klamie;)
Napisano 27 Grudzień 200321 l Autor Tnx ale... Jeśli teraz któryś plane przetnę np na pół i połówkę wyextruduje to to co wyextrudowałem będzie idealnie ostre na krawędziach a łączenie planów będzie dalej miękkie. Wiec coś jest nie tak.
Napisano 27 Grudzień 200321 l Sluchaj, zrob jakies zrzuty ekranu, wtedy bede wiedzial co sie dzieje. Mowimy o CG, a Ty mi karzesz wszystko sobie wyobrazac.
Napisano 27 Grudzień 200321 l Nie moj drogi, nie ze swojego komputerka, tylko na serwer i dopiero do niego podac link ;)
Napisano 27 Grudzień 200321 l Ta rada pojawila sie w moim drugim poscie, powinienem sie spalic na stosie;) Przynajmniej poczytaj o tym Smooth w Helpie, zebys wiedzial jak dziala, dlaczego pomoglo i co zmienia ten jeden jedyny parametr.