Orion Posted December 27, 2003 Share Posted December 27, 2003 Witam wszystkich Mój pierwszy pościk [lol2], a jednak się przemogłem[lol2] Bez ściemniania przechodzę do sedna, a mianowicie... Robię w widoku top plana, potem od frontu jeszcze jednego. Łączę je attach i otrzymuję coś na kształt litery L. Przejdzmy teraz w do sedna sedna czyli do krawędzi składania tych dwóch planów (reszta dotyczy tylko tej krawędzi i dwóch wierzchołków na jej końcach) Jak wierzchołki nie są zweldowane to otrzmuje fajną ostrą krawędz Jak je zwelduje to mam łagodne przejście, mimo że w trybie wire dalej widać ostrą krawędź. Regulacja ciężarem wierzchołków nic nie daje. Jak dam minimalnego chambera to otrzymam kąt prosty, ale ja nie chcę chambera. I tak kopałem i kopałem i znalazłem coś co się nazywa Split fajnie przywraca ostrość kąta ale nie wiem jak to działa dokładnie.Chodzi mi o to do czego naprawdę służy ten split i jak fachowo \"nastawia się\" ostrość kąta?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr Ug Posted December 27, 2003 Share Posted December 27, 2003 Yyyy... Max po prostu tak zmiekcza optycznie krawedzie. Dorzuc na gore modyfikator Smooth to bedzie tak jak chcesz. Split rozdziela krawedzie. Jak jedna z nich poruszysz, to zobaczysz, ze nie klamie;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orion Posted December 27, 2003 Author Share Posted December 27, 2003 Tnx ale... Jeśli teraz któryś plane przetnę np na pół i połówkę wyextruduje to to co wyextrudowałem będzie idealnie ostre na krawędziach a łączenie planów będzie dalej miękkie. Wiec coś jest nie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr Ug Posted December 27, 2003 Share Posted December 27, 2003 Sluchaj, zrob jakies zrzuty ekranu, wtedy bede wiedzial co sie dzieje. Mowimy o CG, a Ty mi karzesz wszystko sobie wyobrazac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orion Posted December 27, 2003 Author Share Posted December 27, 2003 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr Ug Posted December 27, 2003 Share Posted December 27, 2003 Nie moj drogi, nie ze swojego komputerka, tylko na serwer i dopiero do niego podac link ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orion Posted December 27, 2003 Author Share Posted December 27, 2003 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr Ug Posted December 27, 2003 Share Posted December 27, 2003 Wrzuciles tego smootha? Ja nie mam takich problemow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orion Posted December 27, 2003 Author Share Posted December 27, 2003 Pomogło wielka dziękówa, i sorki że zawracałem tyłek całą noc Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr Ug Posted December 27, 2003 Share Posted December 27, 2003 Ta rada pojawila sie w moim drugim poscie, powinienem sie spalic na stosie;) Przynajmniej poczytaj o tym Smooth w Helpie, zebys wiedzial jak dziala, dlaczego pomoglo i co zmienia ten jeden jedyny parametr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts