Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mental jest tragicznie powolny, wygenerowanie prostych causticow zajmuje mu tyle czasu co brazilowi wyrenderowanie sceny, chyba ze cos zle robilem. Do tego ten ray tracing jest tez tragicznie powolny, algorymt chyba kilka razy wolniejszy niz w brazilu. Jedyne co ladnie jako tako chodzi to te fotony. AA okropnie spowalnia rendering. Zawiodlem sie totalnie. Do tego jeszcze na prawde malo mozliwosci manipulacji. Brak jekiejs wiekszego suportu w samym maxie chociazby w postaci shaderow, ktorych w brazilu mamy mnostwo. Ogolnie ogromny niesmak, tandeta. Moze troche przesadzilem bo jestem zdenerwowany.

Dobila mnie informacja, ze podobno brazil powyzej wersji 1.2 jest jak na razie nie do zlamania, najlepsi wymiekli...

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

akurat na predkosc mentala to nie narzekam.

A shaderow faktycznie mogloby byc wiecej - i najlepiej z polskimi opisami :P

Napisano

Szczerze mówiąc mental w maksie również nie przypadł mi do gustu. Jest dość mocno okrojony i raczej niewygodny w użyciu. Swoje pazurki pokazuje w pełni w Softimage XSI i uwierzcie mi, jest to jeden z najlepszych (jeśli nie najlepszy) render z jakim miałem doczynienia. Argumentem niech będzie to, że to właśnie na nim renderowali efekty specjalne do takich filmów jak matrix reaktywacja/rewolucje i do Fight club`a. Nie jest zbyt szybki, ale bez przesady. Na XSI kaustyki generuje naprawdę szybko, a final gathering daje naprawdę bardzo ładne efekty w miarę krótkim czasie. AA jest rzeczywiście dość wolny, ale da się to przeboleć.

Nawiasem mówiąc w maya5 sprawuje się również bardzo dobrze.