Napisano 28 Grudzień 200321 l Taki problem zrodzil mi sie dzis... mam zrobina gorna rzese jako osobny obiekt, i teraz poruszam powieka i chce aby rzesy odarzaly za powieka... (samo zlinkowanie rzesy z glowa nic nie daje oczywiscie, zakladajac ze porusza sie tylko czesc polygonow, czyli powieka) jak to rozwiazac? doeclowo mimika bedzie rozwiazana przy pomocy modyfikatora morpher
Napisano 29 Grudzień 200321 l Jeśli możesz trochę nagiąć założenia (choć nie wiem, czy uda się to jakoś zgrać z morpherem) to da się uzyskać efekt odwrotny. Tzn Jeśli będziesz przemieszczać osobny obiekt (rzęsy), to wybrane vertexy w głowie będą się przemieszczać za tym obiektem. 1. Na głowe nałóż modyfikację poly select i zaznacz wybrane vertexy. 2. Nałóż modyfikację linkedXform i w \'pick control object\' wybierz drugi obiekt (rzęsa). I tyle. A jeśli efekt nie odpowiada... może jeszcze ktoś się wypowie.... PS. Chwilę Ciebie tu nie było, więc zapoznaj się z regulaminem i dostaosuj wielkość avatara
Napisano 29 Grudzień 200321 l Ja jak bym to robił to nie robił bym rzes jako oddzielny obiekt tylko poprostu bym zattach\'owal je do całego obiektu a pozniej zriggował by powieke razem z rzesami :) tak chyba jest prościej ale nie wiem czy najlepiej? .. :P:)
Napisano 30 Grudzień 200321 l Autor VGT, nie moge Twojego pomyslu zmusic do dzialania... próbowalem juz roznego ulozenia stosu modyfikatorow.. i nic. Dostosowalem tez avatara, bo rzeczywiscie niezauwazylem ze byly zmiany regulaminu Luchu, pomysl juz zbadany przez ze mnie... zriggowac nie ma problemu, niestety chcoac nadac inny kolor powiece i inny rzesom juz nie jest tak wesolo ze zmapwoaniem tego. przy czym glowa to poly, a rzesy splajny. hmm.. to napewno da sie prosciej rozwiazac... moze jeszcze jakies pomysly? :)
Napisano 30 Grudzień 200321 l Możesz skorzystać z morphera. Zrobić kopię rzęs i tak poprzesuwać spline\'y lub wierzchołki aby pasowały do maksymalnego położenia powieki, a potem wybrać je jako obiekt docelowy w morpherze. Aha, należy pamiętać, aby włączyć opcję wyświetlania spline\'a jako geometrii.