Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Taki problem zrodzil mi sie dzis...

mam zrobina gorna rzese jako osobny obiekt, i teraz poruszam powieka i chce aby rzesy odarzaly za powieka... (samo zlinkowanie rzesy z glowa nic nie daje oczywiscie, zakladajac ze porusza sie tylko czesc polygonow, czyli powieka)

jak to rozwiazac?

doeclowo mimika bedzie rozwiazana przy pomocy modyfikatora morpher

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli możesz trochę nagiąć założenia (choć nie wiem, czy uda się to jakoś zgrać z morpherem) to da się uzyskać efekt odwrotny. Tzn Jeśli będziesz przemieszczać osobny obiekt (rzęsy), to wybrane vertexy w głowie będą się przemieszczać za tym obiektem.

1. Na głowe nałóż modyfikację poly select i zaznacz wybrane vertexy.

2. Nałóż modyfikację linkedXform i w \'pick control object\' wybierz drugi obiekt (rzęsa).

I tyle.

A jeśli efekt nie odpowiada... może jeszcze ktoś się wypowie....

PS. Chwilę Ciebie tu nie było, więc zapoznaj się z regulaminem i dostaosuj wielkość avatara

Napisano

Ja jak bym to robił to nie robił bym rzes jako oddzielny obiekt tylko poprostu bym zattach\'owal je do całego obiektu a pozniej zriggował by powieke razem z rzesami :)

tak chyba jest prościej ale nie wiem czy najlepiej? .. :P:)

Napisano
  • Autor

VGT, nie moge Twojego pomyslu zmusic do dzialania... próbowalem juz roznego ulozenia stosu modyfikatorow.. i nic.

Dostosowalem tez avatara, bo rzeczywiscie niezauwazylem ze byly zmiany regulaminu

Luchu, pomysl juz zbadany przez ze mnie... zriggowac nie ma problemu, niestety chcoac nadac inny kolor powiece i inny rzesom juz nie jest tak wesolo ze zmapwoaniem tego. przy czym glowa to poly, a rzesy splajny.

hmm.. to napewno da sie prosciej rozwiazac... moze jeszcze jakies pomysly? :)

Napisano

Możesz skorzystać z morphera.

Zrobić kopię rzęs i tak poprzesuwać spline\'y lub wierzchołki aby pasowały do maksymalnego położenia powieki, a potem wybrać je jako obiekt docelowy w morpherze.

Aha, należy pamiętać, aby włączyć opcję wyświetlania spline\'a jako geometrii.