palmer Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Witam .... Czy mozecie mi pomoc odpowiedziec na pytanie jaka technika zrobic sciane na ktorej ulozone sa 2 warstwy (roznych) plytek. Chcialbym uzyskc efekt do tego na zalaczonym renderze. Jak prawidlowo umiescic linie odcinajaca 2 warstwy tak aby wypadla ona idealnie w polowie plytek. ??? Czy mozna to zrobic np tak sciana zlozona z 3 elementow, na kazdy element polozona struktura (jasne pltyki, ciemne, jasne) ..... help ... pozdrawiam
zgred Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 sciana musi miec material multi sub material. W modelu sciany nadaj psozczegolnym polygonom inne ID i wsadz odpowiednie texutry w multi sub material. Jezeli chcesz aby plytki byly w polowie to zmapuj modyfikatorem UVW MaP.
palmer Napisano 20 Listopad 2007 Autor Napisano 20 Listopad 2007 wow .... multi sub material - jeszcze do tego nie "doszedlem" widac czas najwyzszy .....dzieki poszukam w googlach o multi sub material ... ...chyba ze istnieje jakas alternatywna metoda ....
huzdebos Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 a to ja sie podepne z takim pytankiem :D czy multi sub material dobrze wspolpracuje w vrayem. Bo zazwyczaj materialy robie na vraymtl, jak przykazano. pzdrw
zgred Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 przeciez w sloty multi sub material mozesz sobie wsadzic vraymtl...
palmer Napisano 20 Listopad 2007 Autor Napisano 20 Listopad 2007 zgred88 ok - stworzylem material skladajacy sie z 2 roznego rodzaju plytek teraz nie moge sobie poradzic z modyfikacja chcialbym zeby jenda warstwa konczyla sie 100 cm nad posadzka a nastepnie druga warstwa miala szerokosc 40 cm. .... jak to zmodyfikowac ...UVW Map zaznacza mi cala sciane jako jeden obiekt nie wiem jak zaznaczyc poszczegole nwarstwy plytek zeby je zeskalowac ... probowalem z poligonami ale moja cala sciana jest jednym duzym poligonem i nie moge jej (nie wiem jak) podzielic na 2 czesci
palmer Napisano 20 Listopad 2007 Autor Napisano 20 Listopad 2007 screenscreen .... moje ustawienia multi sub material
zgred Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 moja sciana - jeden poligon :( No to zrob z niej 2... Zaznacz 2 edge i conect
piksar Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 ja tam nie robię tego multi materiałem tylko płytki modelowane mam - chwila roboty i gotowe --> plane, troszkę connect, troszkę inset, z lekka bevel i jest, potem różnym poly różne materiały i gra
palmer Napisano 20 Listopad 2007 Autor Napisano 20 Listopad 2007 zgred88 :) jasne ...juz sa dwa .... teraz bede nakladal material ....
palmer Napisano 20 Listopad 2007 Autor Napisano 20 Listopad 2007 dziala - wszystko ok dziekuje zgred88 :) jescze szybkie pytanko sciane podzielilem inaczej - narysowalem nowy box i dopiero go podzielilem teraz probuje podanego przez Ciebie sposobu zaznaczylem 2 edges ale nie widze opcji "connect" ....Twoj sposob jest wygodniejszy wiec chcialbym sie nauczyc (zwlaszcza dla ksztaltow nieregularnych z uskokami) dzieki raz jeszcze
zgred Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 zaznacz 2 egde i kliknij prawym myszki na viewporcie i tam gdzie bedzie conect, w zakladce edit geometry w edit poly gdzies tez tam jest
palmer Napisano 20 Listopad 2007 Autor Napisano 20 Listopad 2007 jest mialem editable mesh zrobine a nie poly :) teraz gra !
Rekomendowane odpowiedzi