Skocz do zawartości

Problem: layout w CSS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam nastepujacy problem, musze zrobic prosta stronke, ktorej konstrukcja wyglada mniej wiecej tak:

wwwvc7.png

Prosty header z menu we flashu (czerwone pole) + ponizej zawartosc strony (niebieskie) + 2 elementy (zolte) ktore sa powielane w zaleznosci od szerokosci okna przegladarki (czerwone + niebieskie zawsze wycentrowane). Potrafie to zrobic w oparciu o tabele, z tym ze chcialbym aby po kliknieciu w ktorys z przyciskow w menu zmieniala sie zawartosc niebieskiego pola. Z metod mi znanych pozostaje tylko podzielic to na ramki :/ ale chyba nie tedy droga bo z tego co wiem w dzisiejszych czasach mamy CSS :) Problem w tym ze kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac, nie mam nawet podstaw i czasu zeby sie tego teraz uczyc. Bylbym wdzieczny za gotowe rozwiazanie.

Za pomoc moge zaoferowac piwo w warszawie :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli nie chcesz za każdym razem przeładowywać całości to użyj AJAXa.

Napisano

zdunek89 - za bardzo nic mi to nie mowi :( wiem ze sa jakies divy i cos tam umieszcza sie w kodzie html strony, a wiekszosc w pliku css, ale naprawde nie mam czasu teraz sie tego uczyc. Strona wyglada dokladnie tak jak na rysunku wyzej , z tym ze te 2 zolte elementy sa od siebie rozne i jeden ma sie powielac z lewej, a drugi z prawej, sa takiej samej wysokosci jak header-menu. Jezeli wiesz jak to rozwiazac bede naprawde wdzieczny za pomoc :)

M@Ti - z czym to sie je? jesli to jakies skrypty to odpadam :( moze jakis przyklad takiego uzycia?

Napisano
zdunek89 - za bardzo nic mi to nie mowi :( wiem ze sa jakies divy i cos tam umieszcza sie w kodzie html strony, a wiekszosc w pliku css, ale naprawde nie mam czasu teraz sie tego uczyc. Strona wyglada dokladnie tak jak na rysunku wyzej , z tym ze te 2 zolte elementy sa od siebie rozne i jeden ma sie powielac z lewej, a drugi z prawej, sa takiej samej wysokosci jak header-menu. Jezeli wiesz jak to rozwiazac bede naprawde wdzieczny za pomoc :)

gdybym widział dokładnie jak wygląda lay, tz rodzaj grafiki i rozłożenie(nie wiem jak wytłumaczyć o co mi chodzi) to pewnie bym kod zrobił w godzinkę

jeśli do niedzieli tego nie zrobisz to napisz Mi na gg:6734930

a do niedzieli, bo do tego czasu jestem bardzo zajęty...

• Like 1
Napisano
wiem ze sa jakies divy i cos tam umieszcza sie w kodzie html strony, a wiekszosc w pliku css, ale naprawde nie mam czasu teraz sie tego uczyc.

Hmmm, z takim podejściem to daleko nie zajdziesz.

Napisano

Generalnie to jest 15 minut roboty, zeby taki layout napisac. Zapoznaj sie z float: i Clear, display:block i będzie dobrze. Później postaram sie cos napisac przykładowego:)