jarross Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 Witam Obrazek1: vray sun & sky, physical cam. Jak ktoś mi podpowie, doradzi jak usunąć przepały z okna to jestem dozgonnie wdzięczny. ustawienia sun: turb:3, oz 1, int. m. 0.3, size 5.0, shadow s. 36, schadow b. 2.5, photon...50 cam: f. num. 2,0, shutter s. 30, iso 400 Po długiej walce przestałem się bawić ze sky (nic to nie dawało) jeśli pozmieniam kamerę to jest ciemno we wnętrzu i muszę rozjaśnić sky i tak w koło macieju... Drugi obrazek to też vray ale światło direct i vray light w oknach i przepały na suficie, których też nie umiem usunąć. Nie patrzcie na materiały i to co za oknem, tylko oświetlenie, co wybrać, jak to poprawić? Czy ktoś mnie oświeci co trzeba zrobić by mieć np ciemną podłogę-ja muszę zrobić z mapy (ciemne drewno) prawie czarną płaszczyznę a i tak nie zawsze to działa??
Loki Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 im wieksze shutter speed w vraycam tym krotsza ekspozycja = mniej swiatla wpada do kamery (tak ja to rozumiemm przynajmniej), wiec zwieksz shutter speed tak do 300-350 i zobacz co sie stanie (ja z regoly nie ruszam slonca, poza ustawieniem go pod odpowiednim kontem, a kombinuje wlasnie z f-number, s-speed i ISO w kamerze) oczywiscie zakladajac ze masz ustawiona gamme 2.2 kliknij sobie "guess vertical shift" w kamerze bo chyba sciany uciekaja od pionu (albo moze mam tylko takie wrazenie) - to takie cos jak "cammera correction" modyfikator dla zwykłej kamery pozdrawiam
jarross Napisano 15 Grudzień 2007 Autor Napisano 15 Grudzień 2007 dzięki, guess vertical pod kontrolą; gamme2.2, co to?
jarross Napisano 15 Grudzień 2007 Autor Napisano 15 Grudzień 2007 gamme customize, preference input bitmap output, dzięki już wiem
Winkiel Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 To może ja skorzystam. Bo ja zawsze (tzn. dwie sceny dopiero zrobiłem) z kamery standardowej korzystam. V-rayowska lepsza? Czym się różni?
Rekomendowane odpowiedzi