Napisano 15 Grudzień 200717 l Witam Obrazek1: vray sun & sky, physical cam. Jak ktoś mi podpowie, doradzi jak usunąć przepały z okna to jestem dozgonnie wdzięczny. ustawienia sun: turb:3, oz 1, int. m. 0.3, size 5.0, shadow s. 36, schadow b. 2.5, photon...50 cam: f. num. 2,0, shutter s. 30, iso 400 Po długiej walce przestałem się bawić ze sky (nic to nie dawało) jeśli pozmieniam kamerę to jest ciemno we wnętrzu i muszę rozjaśnić sky i tak w koło macieju... Drugi obrazek to też vray ale światło direct i vray light w oknach i przepały na suficie, których też nie umiem usunąć. Nie patrzcie na materiały i to co za oknem, tylko oświetlenie, co wybrać, jak to poprawić? Czy ktoś mnie oświeci co trzeba zrobić by mieć np ciemną podłogę-ja muszę zrobić z mapy (ciemne drewno) prawie czarną płaszczyznę a i tak nie zawsze to działa??
Napisano 15 Grudzień 200717 l im wieksze shutter speed w vraycam tym krotsza ekspozycja = mniej swiatla wpada do kamery (tak ja to rozumiemm przynajmniej), wiec zwieksz shutter speed tak do 300-350 i zobacz co sie stanie (ja z regoly nie ruszam slonca, poza ustawieniem go pod odpowiednim kontem, a kombinuje wlasnie z f-number, s-speed i ISO w kamerze) oczywiscie zakladajac ze masz ustawiona gamme 2.2 kliknij sobie "guess vertical shift" w kamerze bo chyba sciany uciekaja od pionu (albo moze mam tylko takie wrazenie) - to takie cos jak "cammera correction" modyfikator dla zwykłej kamery pozdrawiam
Napisano 15 Grudzień 200717 l To może ja skorzystam. Bo ja zawsze (tzn. dwie sceny dopiero zrobiłem) z kamery standardowej korzystam. V-rayowska lepsza? Czym się różni?