Napisano 15 Grudzień 200717 l Witam wszystkich. Będę tu wrzucał swoje prace na razie rysowane tradycyjnie, bo tabletu jeszcze nie mam. Dopiero od niedawna zaczepem rysować tak, więc muszę się jeszcze wiele nauczyć i tu właśnie liczę na wasze opinie, komentarze i podpowiedzi. Na razie nie mam za dużo prac do pokazania, ale postanowiłem wziąć się do pracy i mam nadzieje, że ta teczka zmobilizuje mnie jeszcze bardziej. Zacznę od takiego oto portrecika:
Napisano 15 Grudzień 200717 l nie tak bojazliwie - machnij jej pare ciemniejszych plam czy to na bluzie czy włosy halbo nawet te paski ..zrobi sie ciekawiej ( and płasko cieniowane całosciowo ) tylo odmnie
Napisano 16 Grudzień 200717 l janko ma rację ... daj więcej różnic w walorze - spróbuj wykorzystać parę ołówków w pracy (HB, 2B, 4B, 6B). Tak na szybko dałem dwie adjustment layers (levels) i zmaskowałem je miękkimi brushami w ten sposób, by zasymulować walor. Oczywiście w ołówku wyszłoby to pięć razy lepiej. A co do pracy, to jak na początek, to jest całkiem nieźle - podobają mi się usta! Oczy stanowczo za płasko - dużą uwagę poświęcaj właśnie oczom i ustom, bo to one najczęściej zwracają uwagę... Ciężko ocenić jak bardzo zbliżyłeś się do modelki (:P), więc jak rysujesz ze zdjęcia, to wrzucaj również. Będzie na pewno prościej cokolwiek poradzić. EDYCJA : Taka wskazówka jeszcze mi się rzuciła, jak cieniujesz powierzchnie, które są wypukłe czy wklęsłe, to staraj się podążać kreską właśnie za taką wypukłością, a czasem kontruj, żeby nadać jej kształt. Takie jednolite kreskowanie nie wyciągnie tak obrazka - przykład chybionego podejścia do cieniowania widać tutaj na szyi, dekolcie, policzkach i bluzie ... Mam wrażenie, że chciałeś po prostu zamalować powierzchnię, a nie nadać jej kształt...
Napisano 19 Grudzień 200717 l Autor Dzięki za rady. Pierwszą prace jeszcze próbuje poprawić, jednak jakoś mi to nie wychodzi. Jak uznam, że jest warta pokazania to na pewno to zrobię. W miedzy czasie wrzucam nową prace: znowu portrecik z referki. Jestem z niego średnio zadowolony, są na nim te same błędy co i na poprzednim jednak pomału próbuje walczyć z przyzwyczajeniem. (sorki za jakość zdjęć, ale aparat mi się popsuł, to tak na szybko cyknąłem kolegi sprzętem) I fotka z której rysowałem:
Napisano 29 Grudzień 200717 l Autor Nowa pracka w klimatach sylwestrowych:) Wzorowałem się na tutorialu zamieszczonym w jednym z numerów magazynu.psd. Czyli pomysł nie do końca mój, ale wykonanie już tak. Zależało mi przede wszystkim na poznaniu wektorów. I w wersji czarno-białej:
Napisano 24 Marzec 200816 l Autor Chmurki na pustyni wyklinane myszką. Jeszcze dół musze dokończyć, ale chwilowo nie mam czasu. Liczę na komentarze i porady, co i jak poprawić. Pozdrawiam.
Napisano 24 Marzec 200816 l chmurki jak chmurki... Kolorki przyjemne dla oka. A gdzie pustynia?? :) Pozdrawiam.
Napisano 24 Marzec 200816 l No właśnie, chmurki mogą być ale pustynia kiepsko. Dodaj jakiegoś szumu czy ziarnistości bo do piasku to to nie podobne.
Napisano 26 Marzec 200816 l Ładne chmurki :) Chociaż widziałem bardzo podobne na jednym filmiku speedpaintingowe - tylko że przerzucone w poziomie Mam nadzieję że niedługo wrzucisz więcej swoich prac :)