Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem bo chcę sculptować model w zbrushu ale jest on dosyć skomplikowany i chciałbym go podzielić na dwie części żeby mi starczyło poly na zrobienie szczegółów. Zależy mi na tym żeby między częściami było jakieś możliwie niezauważalne przejście i żeby dało się z obu części wypalić normala/displacement tak żeby nie było widocznych przejść między mapami. W ramach eksperymentów zmapowałem obiekt z offsetem i w zbrushu podzieliłem na subtoole używając funkcjii GrpSplit ale cały czas mi się zbrush wysypuje ponieważ robię to na 4 subdiv levelu. Wiem że w ten sposób można później bez problemu wypalić normale dla tak zmapowanego obiektu no ale czemu się zbrush zawiesza? Podział siatki w maxie chyba odpada bo po sculptowaniu będzie widać wyraźną granicą między dwoma częściami. Znacie może jakieś inne sposoby na podzielenie tej siatki może jakieś tutoriale? Z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Jak by ktoś był zainteresowany to zrobiłem tak że po dojściu do maksymalnego podziału dla całego modelu zapisałem toola w dwóch plikach i usunąłem część polygonów z jednego i drugiego co pozwoliło na jeszcze jeden podział siatki a potem wypaliłem dispa dla obu części i połączyłem w photoshopie. W sumie to rozwiązanie się u mnie spisało chociaż pewnie są inne sposoby.

Dziękuję sobie za pomoc ale nie mogę dać sobie repa, może ktoś mi da? Joke :)