Napisano 27 Grudzień 200717 l Witam ! Jestem tu nowy i wiem że zaraz mnie zbesztacie. Tak, szukałem na forum ale jest tu tyle wątków i tematów że po godzinie nie znalazłem a mój problem nie może czekać ;) Otóż jest następujacy. Tworzę boxa, następnie convert to editable mesh i vertexy. Niby wszystko okej. Ale jak zrobić by np na jednej ze ścian dodać kilka verteksów, a na innej usunąć bez usuwania powierzchni, którą zespalają? I jeszcze jeden problem. Tworzę cylinder. Chcę zrobić z niego tłok. Wsuwam więc sworzeń (cylinder) w przekrój poprzeczny i uzywam opcji Boolean. Niby ok, bo w tłoku tworzy sie otwór, ale wewnątrz bryła robi sie pusta, są tylko ścianki . . . pomóżcie. Pozdro
Napisano 27 Grudzień 200717 l dodawanie vertexow: edge -->divide usuwanie: backspace Niby ok, bo w tłoku tworzy sie otwór, ale wewnątrz bryła robi sie pusta, są tylko ścianki ...pomóżcie. tak dziala boolean...
Napisano 27 Grudzień 200717 l Pewnie pracujesz w Maxie, moze to oczywiste dla ciebie, ale nie dla kazdego. Ale biorac pod uwage ze pracujesz w maxie to: - pracuj w editable poly, a nie w mesh, poly ma wiecej narzedzi edycji - zapoznaj sie z narzedziem Cut i Cap w editable poly. tak jak zgred napisal, usuwa sie za pomoca backspace.
Napisano 27 Grudzień 200717 l Wielkie dzięki, jestem beginner więc sami wiecie ;) A, i pracuje w Maxie 8 ;) EDIT : zgred stwierdził, że boolean działa jak działa, czyli raczej tandetnie :/ Musze przyznać mu rację. Ale czy da się zrobić to samo ale tak żeby nie "spieprzyć" obiektu pierwotnego? Czy można użyć czegoś zamiast boolean?
Napisano 27 Grudzień 200717 l Ale czy da się zrobić to samo ale tak żeby nie "spieprzyć" obiektu pierwotnego? Czy można użyć czegoś zamiast boolean? Zwyczajnie to wymodelowac, tylko nie pytaj jak, w necie masz pelno tutow.
Napisano 27 Grudzień 200717 l poczytaj sobie tutki w necie o modelowaniu bo ksztalt ktory chcesz osiagnac to w edit poly z 30 sekund...
Napisano 28 Grudzień 200717 l Okej, giga thanks, już nie zawracam wam głowy takimi pierdołami ;) EDIT : Ostatni problem i daje wam spokój. Jak zmienić ustawienia przewijania i zbliżania widoku? Bo mam tak w tej chwili że jeden obrót rolka to ma potężny skok zbliżenia, jak go zmniejszyć? Tak samo mam z przewijaniem widoku na boki, lekki ruch myszką a ten mi wyjeżdża poza kontur bryły!
Napisano 28 Grudzień 200717 l ale nie wiem kto mi tał te repy bo się nie podpisali :) zresztą nie wiem czy naprawde te punktu się zaliczą kiedyś są na to naukowe dowody? :) Uzywaj skrotu ctrl+alt+skrol Tak samo mam z przewijaniem widoku na boki, lekki ruch myszką a ten mi wyjeżdża poza kontur bryły! Jak masz przypuscmy 2 obiekty w duzej odleglosci miedzy soba to tak sie dzieje, jesli masz jeden i problem sie powtarza to w prawym dolnym rogu masz ikonke "zoom extens all"