Napisano 31 Grudzień 200717 l Witam... Proszę o pomoc! Dziś usiadłem do kompa i po odpaleniu 3ds zauważyłem dziwną anomalię, która uniemożliwia mi prace. Niestety nie wiem jak to sie stało (jedyne co podejrzewam to nieudane odpalenie pewnego pliku maxowego przy poprzednim odpaleniu kompa). Otóż: Teraz każdy obiekt który stworzę jest automatycznie tworzony w środku układu wsp. czyli ma nadane automatycznie koordynaty: (0,0,0). Gdy w zakładce "motion" sprawdzam w rolecie "assign controllers" jego składowe pozycji i rotacji, to zamiast (tak jak zawsze bylo) "Bezier Float" wszystkie sa typu "Float Script". Czy ktoś wie co może za to odpowiadać? Bardzo chcę uniknąć przeinstalowywania 3dsmax'a, a już przeszukałem wszystkie opcje które znam. :(
Napisano 31 Grudzień 200717 l Wyluzuj - łatwizna. Wchodzisz w panelik motion.... zaznaczasz jakiś kontroler, który chcesz zmienić. Wciskasz ten przycisk nad obecnymi kontrolerami w okienku 'Assign Controller' - pojawi się cała lista dostępnych kontrolerów do wyboru. Dajesz dla kanału pozycji 'Position XYZ' i wciskasz 'Make Default', a dla rotacji 'Euler XYZ' i 'Make Default' i już :) Pozdrawiam
Napisano 1 Styczeń 200817 l Autor Dzięki.... !!! kurcze takie proste a nie wpadłem na to. Uffff dzięki jeszcze raz Nie mogę tylko nadal dojść czemu sie to difoltowe ustawienie zmieniło.. ale teraz to już nie ważne..
Napisano 8 Styczeń 200817 l Mam taki problem.Mam ksiązkę 3ds max 9 animacja 3d od podstaw. Robiąc robota w trzecim rozdziale natknąłem się na problem z ruchem po ściezce.Kontroler Path:-/ tzn robie według punktów w tym rozdziale: ... 5 Najpierw jednak utworzymy ścieżkę.W oknie Top w pobliżu robota narysuj koło (circle) o promieniu 140. jednostek 6. Zaznacz obiekt Dumnmy Robot i przejdz do panelu motion oznaczonego ikona toczącego się koła 7 w rolecie Assign controller zaznacz na hierarchicznej liście ściezkę położenia obiektu POSITION : Position XYZ.Kliknij ikonę Assign Controller nad oknem hierarchi.spowoduje to wyświetlenie okna z dostępnymi kontrolerami animacji.Wybierz dwukrotnym klinięciem kontroler Path Constrain. 8.Robot w scenie przemiescił sie zajmując połozenie na początku trajektorii...... I właśnie tutaj mam problem....bo robię krok po kroku i nic robot jakby nie drgnął....Nie wiem co mogę źle już robić...Może przy wcześniejszym tworzeniu dunny robot coś zepsulem??? Albo coś jest wciśnięte o czym bladego pojęcia nie mam...Blagam o pomoc bo to ma być na zaliczenie na mojej uczelni....Pozdrawiam Łukasz
Napisano 8 Styczeń 200817 l Nie widzę w tym opisie momentu wskazania ścieżki czyli circle w oknie widokowym. Po wybraniu kontrolera path constraint w jego opcjach odszukaj przycisk "pick path" czy coś takiego i wskaż circle.
Napisano 8 Styczeń 200817 l No Bracie wielkie Dzięki!!!!!!! A do Helionu złożę oficjalną skargę , że nie wytłumaczyli :p Jeszcze raz wielkie dzięki!!!