Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

jak zrobic ładne odbica w szkle, nie koneicznie sgodna zprawdą. Chce dac jakies zdjecie jako odbicie. Jak uzyskać efekt transparentnosci i łądnego refleksu. To co by naprawde sie odbijalo nie da dobrego efektu wiec chce jakos podciągnąć ten efekt

PozdrawiaM!

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

wrzuc sobie w slot "overrite max reflection / refraction" (w rendereze, nie w material edytorze) mapę hdri i kombinuj z jej multiplayerem (ale z multiplayerem mapy [tym razem w material edytorze], a nie multiplayerem tego slota w którym tą mape wrzuciłes, bo ten ostatnio dziala tylko jesli nie uzwasz mapy , a sam kolor z tego boxa obok). nie wiem czy sie wystarczająco jasno wyraziłem

Zawsze też mozna dać jakis plane z jakims materialem który chcesz zeby sie odbijal w szkle naprzeciwko tego szkła i odznaczyc mu w Object Properties wszystko poza "Renderable" i "cast reflections itp"

moze obrazek bedzie bardziej czytelny (hehe w końcu obraz wart 1000 słów)

tuthq3.jpg

nie mam pojęcia czy to najlepsza metoda (nawet nie wiem czy poprawna, ale ja tak czasem robię)

Napisano

Loki: każda metoda jest poprawna jeśli daje dobry efekt ;)

generalnie istnieją trzy sposoby, dwa z nich wyjaśnił Loki. trzeci to wsadzenie mapy HDRI bezpośrednio do materiału, co daje czasami (niestety nie zawsze) bardzo dobry efekt. możesz też wyrenderować pass z odbiciami osobno i zmiksować to postprodukcji.

Pozdrawiam

Napisano

o widzisz tweety, tego ostatniego nigdy nie próbowałem - dałbym ci punkt reputacji, ale i tak juz masz za dużo :)

Napisano
  • Autor

OK. Narazi ebuduje model. Jak skończ, podziele sie testami. Dzięki!! Hdri niestety do tej pory nieostre wychodziło mi..

Tweety czy HDRI dac do jakiego slotu w mat editorze? Reflection?

Napisano

który daje się w envirnoment w vraymtl albo reflection w stadard material :]