Napisano 11 Styczeń 200817 l Mam ptanie; jest jakiś sposób na zaznaczenie alphą bądź wyextrudowanie symetrycznych kształtów coś jak edge ring. Mniej więcej jak na obrazku ponizej:
Napisano 11 Styczeń 200817 l no jesli ma to byc tak jak tutaj: to zrobilem tak: tools/cylinder make polymesh3d zaznacz ctrl+shift pierscien by schowac wszystko co niezaznaczone tool/deformation/size (x y) tool/geometry/edgeloop ctrl+shift click outside to unhide
Napisano 11 Styczeń 200817 l Ok. A teraz kwestia samego zaznaczania - co jeśli ring nie jest równy> Chodzi mi o to, czy da się jakoś automatycznie zaznaczać ringi?
Napisano 11 Styczeń 200817 l namaluj maske na tym nierownym ringu i w tools/masking nasnij "hide pt" zeby zapamietac zaznaczenie mozesz je zdefinowac jako polygrupe -tools/polygrups/group visible
Napisano 11 Styczeń 200817 l Właściwie to wszystko działa jak trzeba, ale z malowaniem tej alphy na zagęszczonej siatce to troche hardcore: Da się może korygować (to co mam na screenie 2) ukrywając np face'y. Masz może ewentualnie jakieś rady odnosnie rysowania takich precyzyjnych alph?
Napisano 11 Styczeń 200817 l zeby dokladniej malowac alfa zmien focal shift pedzla na -100 , najpierw zamaluj obszar nieco wiekszy niz potrzeba i wymazuj alt+ctrl i wyostrzaj maske -tools/masking/sharpenmask a tak na marginesie to lepiej takie rzeczy robic w jakims programie do polymodelingu bo zb jest troche