Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Problem: Obiekt jest oteksturowany, wstawiam go do sceny jako X-ref`a i w scenie wszystkie tekstury się chrzanią :/ nie mam pojęcia co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Pozwole sobie na podlaczenie do Twojego watku dino1984. U mnie z kolei po zaladowaniu x-refa calkowicie zanikaja textury. Mam tylko sam "nagi" model. What to do?

Napisano

Znikaja textury, bo nie ma ich w material editor, ale x-refowane modele maja naloze te textury ktore mialy w projekcie z ktorego zostaly zaczerpniete. Sprobujcie wyrenderowac i sprawdzcie czy na renderze sa textury...

Napisano

Wyrenderowalem i nic. Czysty model bez textur. Cofnolem sie zrodla modelu, liczac ze moze jak utworze blok ze wszystkich elementow to otrzymam oczekiwany efekt...No ale niestety. Moze macie jakies inne alternatywne rozwiazania?

Napisano

a moze w scenie z ktorej model byl x-ref'owany nie jest otexturowany??

Napisano

heh..nie no jest, na bank:) postaram sie jeszcze troche pokombinowac i zdam relacje czy cos sie zmienilo. Oczywiscie problem zostawiam jako aktualny...

Napisano

Problem dotyczy tylko tekstur, czy też kolorów materiałów? Jeśli tylko tekstur, to może z jakiegoś powodu nie znajduje pliku z teksturami, gdzie masz plik z xrefem a gdzie tekstury?

Napisano

...tylko tekstur. Plik z xrefem i texturami sa w innych miejscach. Nie znajduja sie w jednym katalogu jako "luzne" pliki. Zbadałem tą sprawe, i się okazało, że raczej nie ma znaczenia czy sie znajduje w tym samym katalogu czy choćby nawet na innym dysku to przy kliknięciu przycisku "Merge in Scene" w tabelce Xref Object, która sie pojawia w momencie ładowania xrefa powoduje scalenie go z mapą. U mnie działa. Nie mam jednak 100% pewności czy mam racje. Być może jest tez inna opcja do zaladowania z mapą bez konieczności stosowania opcji "Merge". Jest to na pewno jakis sposób. Chyba, że macie wiedze o innej metodzie. Chętnie sie dowiem.

Napisano

File > Xref Scene > Add > Dodajesz scenę > Close. I tyle. Bez Merge. (aczkolwiek nie będzie dostępu do sceny, musisz ją otwierać w tamtym pliku żeby edytować, za to wszystkie edycje będą się automatycznie przenosiły do pliku w którym zrobiłeś x-ref)

Zawsze tak robię i dotąd nigdy nie miałam problemów z teksturami, obojętnie gdzie one były.

Ew. to samo z Xref Object, wtedy możesz przesuwać obiekt po scenie.

Napisano

Ja stosowalem tylko i wylacznie opcje Xref Object. I niestety nie chcialo sie zaladowac z tekstura, dopiero po wykonaniu opscji Merge(opisana wyzej). Napisz mi prosze Ania, jak u Ciebie wyglada ladowanie plikow jako xref, a dokladnie czy masz tekstury w tym samym katalogu co model? Dzieki z gory.