pixelangel Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 Zastanawiam sie nad spieciem 2-3 dyskow w raid , który raid (0,1 czy moze 5) daje większą wydajność/ prędkość w odpalaniu programów ,zapisywaniu plików?, I czy ta wydajność w porownaniu do jednego dysku będzie odczuwalna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 Według mnie to nic nie da, czy naprawdę tak długo Ci się odpalają programy ? Napisz jakieś wartości dla przykładu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdunek89 Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 raid 5 zwiększa odczyt z dysku lecz zapis jest już owiele wolniejszy bo musi zapisać na każdym dysku dane jeśli chcesz przyspieszyć zapis to dwa dyski w raid 0 ogólnie opisy raid są niezgorsze na wikipedi http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID#RAID_1 ja ogólnie nie polecam łączenia dysków w raid, jeśli chcesz przyspieszyć działanie komputera to kup sobie dysk ssd na pci-e 1x ( w troche nowszych jest to wejście) taki dysk 16gb i instalujesz na niego windowsa i najczęściej używane pliki tylko nie wiem czy ten dysk jest już w sprzedaży(jakiś czas temu na gramie czytałem o tym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blood_brother Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 Tu masz co nieco o raidzie 0 http://www.purepc.pl/jak_zbudowac_i_przyspieszyc_raid_0_poradnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makler Napisano 19 Luty 2008 Share Napisano 19 Luty 2008 Raid 0 przyspiesza działanie, a 1 troche spowalnia ale zapisuje jednoczesnie na obu dyskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi