Napisano 22 Styczeń 200817 l Witam szanownych modelarzy Modeluje zaznaczoną siekierkę Mam wymodelowana cała siekierkę i utknąłem w martwym punkcie bo nie wiem jak zrobić by koniec siekierki był ostry.
Napisano 22 Styczeń 200817 l pokaż co masz bo trudno mi sobie wyobraxić jak można mieć problem z ostrością w modelu, może pobaw się smoothing groups
Napisano 22 Styczeń 200817 l No więc pora pomóc komus. Trzymaj scrrena. http://img174.imageshack.us/img174/497/34bn8.jpg Opis: Na screenie masz pokazane co jak. Na początek daj modyfikator TurboSmooth na trzon siekierki( bądź na całą siekierkę, ja radzę zrobić dwu-częściowy ). W opcjach owego modyfikatora odznacz "Smooth Groups", sprawi to, że modyfikator będzie wygładzał trzon zwracając uwagę na smooth grupy. Następnie w EditablePoly w edycji polygonów poszukaj zakładki "Polygon Properties" i tam zaznacz górne polygony trzonu - widzisz na screenie " daj im grupę 1. Zaznacz polygony i po prostu w tabelce z liczbami kliknij "1". Przypisze to tym dwóm polygonom smooth grupę, równą "1". Następnie zaznacz boki trzonów i przypisz im grupę "2". Już powinieneś wiedzieć jak. Następnie dolnej części trzonku dopisz grupę "3". Po wszystkich zabiegach zobacz efekt. A teraz teoria. Gdy polygony graniczą ze sobą i mają różne grupy, sprawi to, że przy zastosowaniu modyfikatora wygładzania, między nimi utworzy się ostre przejście, czyli po prostu krawędź. Gdy natomiast będą miały te same grupy, przejście będzie miękkie, czyli gładkie. Warto zauważyć, że polygony mogą mieć kilka grup, ale to przestudiuj sam :).
Napisano 23 Styczeń 200817 l lub prościej ibardziej łopatologicznie - w editable poly zaznaczasz Vertexy które są na końcu ostrza siekierki i przyciągasz je do siebie przy pomocy skalowania screen: