tob01 Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 No więc tak, miałem troche wolnego czasu, niestety bez internetu i zatrzymałem sie w martwym punkcie -oświetlenie. Nie jest wymodelowane wszystko, ale ogólny zarys i nie mam pojęcia jak to oświetlić, otóż gdy dam prowizoryczne swiatlo w lampie (vray lights sphere) oraz na całej powierzchni sufitu wraylight-plane, niestety podloga jest ciemna a sufit przepalony. Gdy dam mocne swiatlo w lampie wokolo jest przepalone a dół lazienki tez jest ciemny. Gdy dam na srodku lazienki sphere to odbija sie ono w lustrze i tez średnio to wyglada. Gdy próbuje oswietlic Enviroments(zapomniałem jak to sie pisze, pisze z głowy), nawet gdy daje wartosc 2000, nie ma zadnej roznicy w 'jasnosci' HELP a tu screeny: Jak zrobic zeby swiatlo bylo rozproszone i docierało do kazdego zakątka
eco Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 uzywaj swiatel IES - w necie na stronach producentow oswietlenia mozna pobrac pliki IES zawierajace informacje o rozchodzeniu sie danego swiatla - przerob najlepiej tutorial na ten temat ze strony Evermotion -i jeszcze inne o oswiatlaniu wnetrz przy uzyciu Vraya
tob01 Napisano 7 Luty 2008 Autor Napisano 7 Luty 2008 szukam i nie wiem jak sie zabrać, jest to zamknięte pomieszczenie, do tego wąskie a wysokie, jest mi strasznie trudno uzyskać jakikolwiek efekt, licze na jakąś konkretniejszą pomoc
AGmakonts Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 sky light z envi dział tylko przy otwartych scenach, tutaj proponuje dac właśnie ies'a do photometrycznego światełka i w ogóle jest tu GI?
tob01 Napisano 7 Luty 2008 Autor Napisano 7 Luty 2008 GI jest, tylko małe bo i tak dlugo mi renderuje. A co do swiatła to ktore swiatlo photometryczne wybrac i jak do niego wsadzic specyfikacje ies
tob01 Napisano 8 Luty 2008 Autor Napisano 8 Luty 2008 http://www.kanlux.pl/fotometryka.html jak mam to czytać, te wykresy. Bo nie wiem ktory nadawałby się najlepiej.
Rekomendowane odpowiedzi