Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

No więc tak, miałem troche wolnego czasu, niestety bez internetu i zatrzymałem sie w martwym punkcie -oświetlenie.

Nie jest wymodelowane wszystko, ale ogólny zarys i nie mam pojęcia jak to oświetlić, otóż gdy dam prowizoryczne swiatlo w lampie (vray lights sphere) oraz na całej powierzchni sufitu wraylight-plane, niestety podloga jest ciemna a sufit przepalony.

Gdy dam mocne swiatlo w lampie wokolo jest przepalone a dół lazienki tez jest ciemny. Gdy dam na srodku lazienki sphere to odbija sie ono w lustrze i tez średnio to wyglada.

Gdy próbuje oswietlic Enviroments(zapomniałem jak to sie pisze, pisze z głowy), nawet gdy daje wartosc 2000, nie ma zadnej roznicy w 'jasnosci'

HELP

a tu screeny:

lazienka_progress3349.jpg

lazienka_progress4482.jpg

lazienka_progress5686.jpg

Jak zrobic zeby swiatlo bylo rozproszone i docierało do kazdego zakątka

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

uzywaj swiatel IES - w necie na stronach producentow oswietlenia mozna pobrac pliki IES zawierajace informacje o rozchodzeniu sie danego swiatla - przerob najlepiej tutorial na ten temat ze strony Evermotion -i jeszcze inne o oswiatlaniu wnetrz przy uzyciu Vraya

Napisano
  • Autor

szukam i nie wiem jak sie zabrać, jest to zamknięte pomieszczenie, do tego wąskie a wysokie, jest mi strasznie trudno uzyskać jakikolwiek efekt, licze na jakąś konkretniejszą pomoc

Napisano

sky light z envi dział tylko przy otwartych scenach, tutaj proponuje dac właśnie ies'a do photometrycznego światełka i w ogóle jest tu GI?

Napisano
  • Autor

GI jest, tylko małe bo i tak dlugo mi renderuje. A co do swiatła to ktore swiatlo photometryczne wybrac i jak do niego wsadzic specyfikacje ies