Napisano 5 Luty 200817 l Witam ! Czy wersja maxa 3.1 wykorzysta zalety E2140(na 2.6GHz) tylko tą wersją dysponuję. Drugie karta grafiki oparta na PCI-E GeForce 7300GT.Chodzi o w miarę dobrą wydajność w viewportach?
Napisano 5 Luty 200817 l nie wydaje mi się, żeby były problemy. mogę się mylić ale moja wersja 3 śmigała swego czasu na radeonie 9250 więc chyba śmignie i na nowszych kartach
Napisano 5 Luty 200817 l Autor Dzięki odnośnie grafiki,ale czy 3DMax v.3.1 potrafi korzystać z zalet C2D E2140 ?
Napisano 5 Luty 200817 l bo to wiąże się z pewnym wydatkiem? :P przy renderingu przypuszczam że wątpię by korzystał z 2 rdzeni choć w sumie na scan linie i tak się nie poszaleje.
Napisano 5 Luty 200817 l Autor bo to wiąże się z pewnym wydatkiem? :P przy renderingu przypuszczam że wątpię by korzystał z 2 rdzeni choć w sumie na scan linie i tak się nie poszaleje. Wydatek to na pewno i to nie bagatelny,ale pomijam takie "niuanse". Gdzieś na forum przeczytałem że max sam w sobie potrafi wykorzystywać dwa procki - no właśnie dwa procesory to nie to samo co dwa rdzenie... Co miałeś namyśli pisząc o scan linie ?
Napisano 6 Luty 200817 l serwus :) przecie max praktycznie od zarania był opracowany na wieloprocesorowosc :) Jeszcze za czasów windowsa NT 4.0 jechałem na dwuprocesorówce ( celeony ). Wtedy wzorcowe programy do obsługi wieloprocesorowosci to był właśnie max, i.... Quake. :) Oczywiście trzeba było jechać na WINNT. Mysle, ze nie będzie problemu z dwurdzeniowcem - przecie on jest widziany przez kompa jako dwa procki. Inna sprawa , to fakt, że dzisiaj praca na maxie 3,1 to zapewne istna katorga . (zwłaszcza, jesli ktoś chciałby robić wizki na mentalu). W sumie to cięzka sprawa z tak starym maxem - a upgrejdy do maxa 2008 pewnie sa niemozliwe, albo kosztowałyby fortune. W sumie i, patrząc na to z innej strony, to skoro jest kupiony max3, to pewnie od ilus lat ktoś na nim pracuje ( bo od wielu lat trójka jest juz wycofana ze sprzedazy ). Napisz , czy sie udało :) - ale powinno być spoko. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 6 Luty 200817 l Autor serwus :) przecie max praktycznie od zarania był opracowany na wieloprocesorowosc :) Jeszcze za czasów windowsa NT 4.0 jechałem na dwuprocesorówce ( celeony ). Wtedy wzorcowe programy do obsługi wieloprocesorowosci to był właśnie max, i.... Quake. :) Oczywiście trzeba było jechać na WINNT. Mysle, ze nie będzie problemu z dwurdzeniowcem - przecie on jest widziany przez kompa jako dwa procki. Inna sprawa , to fakt, że dzisiaj praca na maxie 3,1 to zapewne istna katorga . (zwłaszcza, jesli ktoś chciałby robić wizki na mentalu). W sumie to cięzka sprawa z tak starym maxem - a upgrejdy do maxa 2008 pewnie sa niemozliwe, albo kosztowałyby fortune. W sumie i, patrząc na to z innej strony, to skoro jest kupiony max3, to pewnie od ilus lat ktoś na nim pracuje ( bo od wielu lat trójka jest juz wycofana ze sprzedazy ). Napisz , czy sie udało :) - ale powinno być spoko. pozdrawiam i zycze powodzenia :) Czy mi się uda to będę wiedział dopiero po złożeniu nowego sprzętu.Dzięki za wskazówki. Co do pracy w maxie 3.1 to znam tę wersję gdy miałem jeszcze P3 733. Ja pracę w tym programie traktuję zupełnie amatorsko i dla własnej satysfacji. Obecnie to ja mam P4 SiS 64DX,dlatego chcę zmienić na C2D,bo gdy mam np. taki amatorski bardziej zaawansowany projekt,to na finalny rendering(.tga) muszę nieraz czekać i tydzień tyo bardzo stresujące. Przykładowo rendering jednej klatki (800x600) z zastosowaniem efektów particle system,combusion trwa około 8 - 12 minut. Ciekawy jestem ile to by trwało na C2D E2140?
Napisano 6 Luty 200817 l serwus :) trudno powiedzieć o predkości pracy w tych softach. Zwykle jest taka sytuacja, ze ludzie uzywajacy C2duo i c2quad jadą raczej na nowszych wersjach :). Wez pod uwage , że max bardzo sie poprawił od tamtych czasów w kwestii wydajnosci, prędkości viewportwó, renderingu, wyświetlania partikli itp. O włosach, mental raju i tym podobnych nawet nie wspominam - nie było tego w pakiecie. Nawet jesli musisz robić coś komercyjnie ( to jedyne co mi przychodzi do głowy), to mozesz sobie zainstalować maxika 2008 - zobaczysz , jak superowo chodzi :) - wersja trial trwa 30 dni i jest właśnei do takiego testowania. Max jest naprawde coraz lepiej robiony i usprawniany - w wiekszosci przypadków im nowszy, tym lepiej :) pozdrawiam i zycze powodzenia :)