Hornet Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 Modeluję sobie bardzo prosty model, mazak i mam pewne trudności z zakończeniem okrągłych części powstałych w wyniku modyfikacji cylindra. Chodzi mi o okrągłą część znajdującą się w głębi, na której pojawiają się błędy po nałożeniu MeshShmootha. Byłbym wdzięczy za wyjaśnienie co robię nie tak, oraz co zrobić żeby ta powierzchnia była gładka.
mirach Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 idealnie, to ten srodek tez powinien sie skladac z quadow. Z metod szybkich acz brudnych: zaznacz ten srodkowy poligon, zrob inset (albo nawet dwa) o rozsadnej wartosci (tak na oko to zeby wcielo o 20-30%) narysowal bym to, ale czasu brak.
briz Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 po prostu podziel tego face'a tak aby były tam same czworokąty :)
Hornet Napisano 12 Luty 2008 Autor Napisano 12 Luty 2008 Ok chyba już wiem o co chodzi, efekt jest zadowalający :) Mam jeszcze jedno pytanko, czy znajdę gdzieś w sieci jakieś FAQ dotyczące map z wyjaśnieniem każdej z nich oraz z przykładem użycia czy coś w tym rodzaju? Aktualnie nazwy jak Displacement, Specular, Bump, Self-Illumination itd. niewiele mi mówią :/
mirach Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 Wszystko pod F1 znajdziesz, wpisz sobie nazwy tych materialow w wyszukiwanie w user reference. Nie wiem czy ktos zajmowal sie przepisywaniem manuala maxa na siec.
Hornet Napisano 12 Luty 2008 Autor Napisano 12 Luty 2008 Rzeczywiście ja szukałem po googlach a przecież dokumentacja jest ;). Dzięki za pomoc!
Hornet Napisano 20 Luty 2008 Autor Napisano 20 Luty 2008 Jeszcze jeden problem, niestety nie wiem jaki to skrót klawiszowy i nie mogę go sam rozwiązać, chodzi mi o podświetlanie aktywnej osi wybranego obiektu (na żółto), przypadkowo wyłączyłem tą funkcję i nie wiem czym to przywrócić, sprawia to spory problem z orientacją przy modelowaniu :(
Lis Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 poczytaj FAQ zanim zaczniesz rozdawać tego typu pytania. Zresztą jest to chyba obowiązek zapisany w regulaminie przed napisaniem czegokolwiek.
Hornet Napisano 20 Luty 2008 Autor Napisano 20 Luty 2008 Rzeczywiście znalazłem tą informację w FAQ, dzięki bykuuu... następnym razem postaram się bardziej zanim napiszę posta.
Rekomendowane odpowiedzi