Napisano 12 Luty 200817 l Modeluję sobie bardzo prosty model, mazak i mam pewne trudności z zakończeniem okrągłych części powstałych w wyniku modyfikacji cylindra. Chodzi mi o okrągłą część znajdującą się w głębi, na której pojawiają się błędy po nałożeniu MeshShmootha. Byłbym wdzięczy za wyjaśnienie co robię nie tak, oraz co zrobić żeby ta powierzchnia była gładka.
Napisano 12 Luty 200817 l idealnie, to ten srodek tez powinien sie skladac z quadow. Z metod szybkich acz brudnych: zaznacz ten srodkowy poligon, zrob inset (albo nawet dwa) o rozsadnej wartosci (tak na oko to zeby wcielo o 20-30%) narysowal bym to, ale czasu brak.
Napisano 12 Luty 200817 l Autor Ok chyba już wiem o co chodzi, efekt jest zadowalający :) Mam jeszcze jedno pytanko, czy znajdę gdzieś w sieci jakieś FAQ dotyczące map z wyjaśnieniem każdej z nich oraz z przykładem użycia czy coś w tym rodzaju? Aktualnie nazwy jak Displacement, Specular, Bump, Self-Illumination itd. niewiele mi mówią :/
Napisano 12 Luty 200817 l Wszystko pod F1 znajdziesz, wpisz sobie nazwy tych materialow w wyszukiwanie w user reference. Nie wiem czy ktos zajmowal sie przepisywaniem manuala maxa na siec.
Napisano 12 Luty 200817 l Autor Rzeczywiście ja szukałem po googlach a przecież dokumentacja jest ;). Dzięki za pomoc!
Napisano 20 Luty 200817 l Autor Jeszcze jeden problem, niestety nie wiem jaki to skrót klawiszowy i nie mogę go sam rozwiązać, chodzi mi o podświetlanie aktywnej osi wybranego obiektu (na żółto), przypadkowo wyłączyłem tą funkcję i nie wiem czym to przywrócić, sprawia to spory problem z orientacją przy modelowaniu :(
Napisano 20 Luty 200817 l poczytaj FAQ zanim zaczniesz rozdawać tego typu pytania. Zresztą jest to chyba obowiązek zapisany w regulaminie przed napisaniem czegokolwiek.
Napisano 20 Luty 200817 l Autor Rzeczywiście znalazłem tą informację w FAQ, dzięki bykuuu... następnym razem postaram się bardziej zanim napiszę posta.