GrafMax Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 Witam, jestem w trakcie realizacji filmu, gdzie część jest filmowana, a część to animacja 3d. Mam mały problem z rozdzielczością. Ponieważ materiał filmowy jest nagrany w formacie D1/DV PAL (720x576) Widescreen (1,42), materiał 3d też musi mieć takie proporcje. Niestety jak ustawiam opcje renderingu na: 720x576, Pixel Aspect: 1,42 (czyli zgodny z D1/DV PAL Widescreen) obraz(po wrzuceniu do AE) spłaszcza się horyzontalnie. Dodam, że materiał powinienem wyrenderować do PNG, TIFF, lub innego formatu z alpha. Czy ktoś może mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SYmek Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 Kliknij prawy przycisk na twoim renderze w Afx -> Interpret Footage -> wybierz odpowidni ksztalt piksela. Powinno dzialac, o ile nie masz zlych proporcji projektu... Nie mam teraz Afx przed soba, ale tak to chyba wygladalo. pozdr., skk. PS Pamietem o Twoich zlewajacych sie obiektach w wolnych chwilach, ale inne obowiazki nagla, jak cos bede mial, dam znac (tzn. chcialbym uniknac fluidow i probuje to inaczej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafMax Napisano 14 Luty 2008 Autor Share Napisano 14 Luty 2008 Dzięki SYmek, o to chodziło;) A co do głów, to będę bardzo wdzięczny, bo zegar tyka (praca dyplomowa) ;) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SYmek Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 Dzięki SYmek, o to chodziło;) A co do głów, to będę bardzo wdzięczny, bo zegar tyka (praca dyplomowa) ;) pozdrawiam Aha, jeszcze jedno, skoro już o tym mowa. Daruj sobie PNG. To bardzo wydajny format, z fantastycznym, bezstratnym kodekiem kompresji, który zajmuje wieki, żeby go rozkodować. W przypadku kompozycji na wielu warstwach/plikach, należy się starać korzystać z formatów bez kompresji... ułatwisz robotę AFX. Nawet jpeg, w trakcie czytania z dysku musi zostać rozkodowany do czystej bitmapy. Tam gdzie chodzi o wydajność, kompresja się nie opłaca. Kiedy wypluwasz finalny obrazek, możesz zapodać jakieś lzw, wavelet, czy png ;) pozdr., skk. PS A gdzie ten dyplom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafMax Napisano 14 Luty 2008 Autor Share Napisano 14 Luty 2008 no, z tym PNG to racja, przekonałem sie o tym podczas ostatniej produkcji, więc chyba przesiądę się na TIFF. A dyplom na ASP Katowice, pracowania nowych mediów ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi