Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

jestem w trakcie realizacji filmu, gdzie część jest filmowana, a część to animacja 3d.

Mam mały problem z rozdzielczością. Ponieważ materiał filmowy jest nagrany w formacie

D1/DV PAL (720x576) Widescreen (1,42), materiał 3d też musi mieć takie proporcje.

Niestety jak ustawiam opcje renderingu na:

720x576, Pixel Aspect: 1,42 (czyli zgodny z D1/DV PAL Widescreen) obraz(po wrzuceniu do AE) spłaszcza się horyzontalnie. Dodam, że materiał powinienem wyrenderować do PNG, TIFF, lub innego formatu z alpha.

Czy ktoś może mi pomóc?

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Kliknij prawy przycisk na twoim renderze w Afx -> Interpret Footage -> wybierz odpowidni ksztalt piksela. Powinno dzialac, o ile nie masz zlych proporcji projektu... Nie mam teraz Afx przed soba, ale tak to chyba wygladalo.

pozdr.,

skk.

PS Pamietem o Twoich zlewajacych sie obiektach w wolnych chwilach, ale inne obowiazki nagla, jak cos bede mial, dam znac (tzn. chcialbym uniknac fluidow i probuje to inaczej).

Napisano
  • Autor

Dzięki SYmek,

o to chodziło;)

A co do głów, to będę bardzo wdzięczny, bo zegar tyka (praca dyplomowa) ;)

pozdrawiam

Napisano
Dzięki SYmek,

o to chodziło;)

A co do głów, to będę bardzo wdzięczny, bo zegar tyka (praca dyplomowa) ;)

pozdrawiam

Aha, jeszcze jedno, skoro już o tym mowa. Daruj sobie PNG. To bardzo wydajny format, z fantastycznym, bezstratnym kodekiem kompresji, który zajmuje wieki, żeby go rozkodować. W przypadku kompozycji na wielu warstwach/plikach, należy się starać korzystać z formatów bez kompresji... ułatwisz robotę AFX. Nawet jpeg, w trakcie czytania z dysku musi zostać rozkodowany do czystej bitmapy. Tam gdzie chodzi o wydajność, kompresja się nie opłaca. Kiedy wypluwasz finalny obrazek, możesz zapodać jakieś lzw, wavelet, czy png ;)

pozdr.,

skk.

PS A gdzie ten dyplom?

Napisano
  • Autor

no, z tym PNG to racja, przekonałem sie o tym podczas ostatniej produkcji, więc chyba przesiądę się na TIFF.

A dyplom na ASP Katowice, pracowania nowych mediów ;)