Napisano 21 Luty 200817 l Witam Do dzis moja praca w maxie polegala jedynie na imporcie z CADa i teksturowaniu, ale nadszedl czas aby to zmienic :) Podejrzewam, ze problem okaze sie banalny, ale termin jest "na wczoraj" i nie mam czasu aby poczytac instrukcji, tutoriali, itp. Wyglad bryly i moj tok myslenia przedstawilem na skanie. W skrocie chcialbym to zrobic tak: 1. tworze sciezke w formie łuku (czerwony) 2. tworze sciane 3. wstawiam sciane w sciezke 4. tworze luk (niebieski) 5. lacze krawedzie czerwona i niebieska w grzbiet Ta brylka to czesc duzego projektu ale bez niej nie moge nic dalej robic... bardzo mi pomozecie szybko odpowiadajac :) Pozdrawiam, Marcin Sorry za jakosc - moj skaner szaleje :(
Napisano 21 Luty 200817 l robisz tak: shape w kształcie czerwonej krawędzi, kopiujesz(dwa razy, jedną kopię ukrywasz na później), przesuwasz do góry jedną z kopii, attach(żeby oba spline'y były jednym obiektem), cross section(modyfikator łączący dwa spline w siatkę), surface(modyfikator robiący z siatki spline'ów poligony), ustawiasz parametry modyfikatora tak żeby na wysokość był tylko jeden podział na szerokosć odpowiednio gęsta siatka (zaleznie jak Ci pasuje, tą gęstość ustawiasz w interpolation spline'a pierwszego. następnie tworzysz graniastosłup o podstawie w kształcie ściany widzianej z przodu (ten wycinek koła czerwono-zielony) który nakłada się na pierwszy obiekt. kolejnym krokiem będzie boolean który wyciągnie część wspólną. po zmienieniu siatki do editable poly i usunięciu błędów boole'ana robisz ostatnią krawędź (niebieską) i łączysz ją z czerwoną, weldujesz punkty, zmieniasz na editable poly i masz podstawę. dodajesz ją do wczesniejszej siatki, weldujesz i zabudowujesz (create, bridge - jakkolwiek) pustą przestrzen. Voila ;] [edit] zaraz postaram się dodać jakieś screeny
Napisano 22 Luty 200817 l sorki, miałem je wrzucić wczoraj ale ojczyzna wzywała i musiałem to odłożyć na dziś: tak więc, lecimy: 1. spline'y wyznaczające przekroje 2. wytłoczone dwie bryły 3. bryła która wyszła po boolean (imprint) 4.druga bryła zrobiona z połączonych spline'ów, ze zweldowanymi końcami i zmienionych w editable poly. plus pierwsza bryła po oczyszczeniu siatki ze zbędnych poly i trisów 5.po attachowaniu i zweldowaniu punktów zabudowujesz dziurę, z takim efektem mam nadzieję że o to chodziło, pozdrawiam :)