palmer Napisano 21 Luty 2008 Share Napisano 21 Luty 2008 witam .... czasem ciezko mi sie przestawic z auto-cad na 3dmax ..a juz najbardziej podczas uzywania funkcji snap i przesowania/rozciagania obiektow (vertexow) na pewno istnieje w 3ds funkcja blokowania osi x,y,( tak jak w acad f8) lub z tak aby mozna przesowac verteksy tylko wzdloz jednej z tych osi. Jak mozna wlaczyc/wylaczyc ta funkcje .. np. zamieniam prostokat na editable poly zaznaczam dwa werteksy i poleceniem "move" chce przeciagnac je rownolegle do osi z ...jak ???? ECH znalazlem oczywiscie przez przypadek f8 dziala tak samo jak w acad (blokuje osie) tylko ze musi byc wylaczona funkcja "snap" aby f8 zadzialalo prawidlowo .... dziwne .... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pabllo Napisano 21 Luty 2008 Share Napisano 21 Luty 2008 przesuwasz wzdluz wybranej osi lapiac za nia... jesli chcesz wzdluz Z, to zaznaczasz wertexy i przechodzisz do "move", dalej przesuwasz po osi Z(os podswietli sie na zolto). Sa do tego skroty(chyba ktores "F'y" , ale nie pamietam ktore, nie mam maxa przed soba). Mam nadzieje ze o to chodzi i ze zlapales Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 21 Luty 2008 Autor Share Napisano 21 Luty 2008 hmmmm lapie lapie ....i przesowa ... ale znalazlem przed chwila (przez przypadek) ze f8 tez dziala - tylko nalezy miec wylaczone "snap" dzieki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi