Napisano 27 Luty 200817 l a dokładniej, jak zrobić, żeby dany obiekt, kamera, cokolwiek, poruszało się po jednej ścieżce kilkukrotnie w ciągu jednej animacji? spróbowałem to zrobić path constraintem(w środku sfera, wokół niej koło i obiekt porusza się po kole) ale robi to tylko raz (nawet facet nie lubi tylko raz... ). w opcjach nie znalazłem opcji rolowania wielokrotnie. spróbowałem też zrobić to wiążąc je ze sobą (wire parameters) ale mi się nie udało. odpowiedź pewnie prosta, ale dzisiaj chyba nie główkuję należycie;) i drugie pytanie, gdzie w Maxie można wklepać wzór matematyczny uzależniający jedną figurę od drugiej, tudzież wzór fizyczny i dlaczego w wire parameters?; ) z góry dziękuję za odpowiedź pozdrówka Marcin ----EDIT---- odpowiedź na drugie pytanie znalazłem ---dla potomnych--- 2. wzory wszelkiego typu można wklepać w 'position expression'. jak to zrobić? zaznacz obiekt, idź do zakładki motion(tej po prawej stronie... ). do wyuboru oczywiście parameters i trajectories. nas interesuje to pierwsze. klikasz. jest tu małe okienko(position,rotation,scale). klikamy na 'position xyz' a potem na przycisk tuż nad okienkiem - u mnie ze znakiem zapytania i podświetleniem 'assign controler'. tam wybieramy position expression i możemy wklepać równanie jakie tylko chcemy. wzory fizyczne zrobione, zrobić można właściwie wszystko. --------------------- A odnośnie mojej sprawy właściwej. we wspomnianym edytorze można zrobić poruszanie się po wpisanej matematycznie krzywej(np. okrąg) kilkukrotnie w ciągu jednej animacji. nie ma problemu. ale chcę aby moja kulka poruszała się po obwiedni koła wraz z poruszaniem się koła z innym obiektem. prościej - po linii porusza się dzbanek(pot:) ). wraz z tym dzbankiem porusza się koło z obracającą się wokół niego sferą. chcę aby sfera zrobiła na przykład 3 obroty w ciągu jednej animacji. wpisanie wzoru odczepia sferę z linii i porusza ją jak we wzorze ale nie wraz z kołem. czy wie ktoś jak połączyć te trzy elementy? M.
Napisano 28 Luty 200817 l W ustawieniach kontrolera path constraint zauważ że położenie obiektu na ścieżce kontroluje parametr % along path. Normalnie w czasie od klatki zerowej do setnej zmienia się on z zera do 100%. Przejdź do 0 klatki Twojej animacji wciśnij auto key przesuń suwak do ostatniej klatki i zmień parametr % along path na 300 wtedy obiekt przebędzie drogę dookoła ścieżki(jeżeli jest to circle) 3 razy.
Napisano 28 Luty 200817 l Autor zadziwia mnie ten program na każdym kroku, taka drobna zmiana a tyle radości....dziękuję Tomala temat do zamknięcia M. cóż, kolejny edit znalazłem kolejną opcję która pozwala na to, co napisał wyżej Tomala - nie wpadłem na to wcześniej. po zadaniu kuli poruszania się po ścieżce koła..robi to raz. oprócz wspomnianej wcześniej metody zwielokrotniania, można jeszcze wejść w curve editor, dalej, po kliknięciu w naszą figurę wejść w path constrainta, tam po kliknięciu plusika znaleźć "percent". zaznaczyć na wykresie obie kropki - znaleźć w ikonach "parameter curve out of range" i tam dać cycle. nie jest tak płynnie ale dostosować już to bez problemu można.. M. ------- szukajcie a znajdziecie...