Napisano 3 Marzec 200817 l Witam, Przymierzam się do zakupu karty i chciałem zapytać was o zdanie. Potrzebuję karty głównie do wizualizacji w 3dmaxie i pracy w archicadzie, corelu. Co generalnie sprawdza się lepiej GeForce-y czy Radeon-y? Jak wygląda sprawa stabilności sterowników tych systemów? No i co sądzicie o najnowszym produkcie ATI-AMD Radeonie3870 X2? Pozdrawiam,
Napisano 3 Marzec 200817 l Generalnie póki nie przymierzasz się do kupna karty dedykowanej do 3D (np. Quadro Nvidii) to dużego znaczenia wg. mnie niema. Jeśli karta będzie stabilna i wydajna w grach to podobnie będzie w 3dstudio. System bazuje na wyświetlaniu Dx/opengl wiec standard. W 3dstudio pracowałem na wielu kartach od Gf2mx przez Radeona 9600 a aktualnie jest to GF7600. Większych problemów z samymi sterownikami nigdy nie miałem. Wyświetlanie cieniowania w DX jest szybkie i płynne nawet na moim słabym GF, gorzej z samymi siatkami, tutaj lepiej spisuje się open GL. Znajomy miał tylko niedawno problem że wersja 3dsmax9 nie mogła sobie poradzić w Viście z DX10 ale w nowych wersjach maxa pewnie już tego niema. pzdr.
Napisano 4 Marzec 200817 l Ati potrafi problemy sprawiac z innymi rzeczami ( konfig TV podlaczonego pod kompa , problemy z Tunerem w kompie , nie dopracowane sterowniki ) , co do wydajnosci to jak wyzej Robertus napisal.
Napisano 8 Marzec 200817 l Ja też sie zastanawiam a raczej sie zastanowiłem będzie to Radeon ... szczegulnie atrakcyjna jest jego cena w porównaniu co do wydajności http://pclab.pl/art31105.html ale faktem jest to że sterowniki czasami mogą być niedopracowane szczególnie w grach co jest opisane w powyższym linku Pozdro :)