Napisano 17 Marzec 200817 l Zastanawiam sie nad zakupem tej karty : http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/Profesjonalne/Matrox/Matrox_Parhelia_APV_128MB_DDR_BOX_PCI_E_/pelny,id,23023/ Praca to głównie retusz fotografii i ilustracje w Photoshopie. 3D raczej nie, nie gram bo nie mam czasu, czasem może jakiś film :) To tyle zastosowań. Czy warte swojej ceny ?
Napisano 20 Marzec 200817 l Do photoshopa zwykly GF wystarczy. Grafa ma znaczenie tylko ptzy 3d (gry to tez 3d). Nie wiem dokladnie w jakim stopniu PS wykorzystuje karte graficzna ale jestem pewien ze wiecej niz 300 nie warto inwestowac. 8600GT za 300zl nawet do 3d starczy spokojnie.
Napisano 20 Marzec 200817 l Czuje że ta karta nie jest warta swojej ceny :) max 1600x1200? nie za fajnie.
Napisano 20 Marzec 200817 l Wybrałeś tą kartę pewnie ze względu na nazwę Matrox. Problem jednak w tym, że akurat ten model miał się ścigać o prymat w 3D, w roku 2002 dodam. Rywalami byli Radeon 8500 i GeForce4. Karta nawet z ciekawymi rozwiązaniami (dla przykładu jednoczesna obsługa 3 wyjść), ale jednak nie udało jej się zdetronizować konkurentów, jeżeli dodamy jeszcze dwukrotną różnice w cenie (nawet ponad i na niekorzyść, żeby nie było), to historia się kończy.