Napisano 31 Marzec 200817 l Witam. Od niedawna ucze sie rhino niestety bez zadnych tutków, bo ciężko coś porządnego znaleźć. Wystąpił taki problem: mam dwie powierzchnie chcę między nimi zrobić płynne połączenie, ale ,gdy chce uzyc filleta to ta zaznaczona rozdziela się na 2 powierzchnie z graniczną tą górną linią. Mozna jakoś połączyć to w jedną całość ?Ta powierzchnia to były 2 arc + loft + trim z tą drugą powierzchnią. Próbowałem Join connect merge wogóle nie łapie tej powierzchni. Z góry dziękuje za pomoc
Napisano 31 Marzec 200817 l sprobuj wyciac kawalek z obu powierzchni tam gdzie sie lacza i dopiero zrobic filleta
Napisano 31 Marzec 200817 l Autor nie chodzi o to, ze filleta nie moge zrobic, da sie ale tylko dla jednej albo tylko dla drugiej połowy nadkola
Napisano 1 Kwiecień 200817 l Soad moze pokaz co jest nie tak bo mi sie wydaje ze za duza wartosc wklepujesz i dlatego tak sie dzieje albo najlepiej zamieszc model wtedy problem sie rozwieje
Napisano 1 Kwiecień 200817 l Autor chodzi o to ze mam jedna powierzchnie zrobioną z 2 arców przez lofta(na dole obrazka), która jak chce zrobic filleta sie okazuje byc złożona z dwóch.
Napisano 1 Kwiecień 200817 l aha spoko widac ze jest zlozona z dwuch powierzchni czyli polysurface takie cos filetuje sie przy pomocy filletedge. Ale czemu ta powierzchnia sklada sie z dwuch surfow to moze byc kilka opcji albo w arcach jest jakies zalamanie w ciaglości krzywych albo takie tam. Ale tu juz sie zaczyna zabawa w analize
Napisano 1 Kwiecień 200817 l Autor Z fillet edge jest tak samo mozna dla jednej albo dla drugiej powierzchni, jak połączyc takie połówki w jedno? z resztą wrzucam plik do rhino4 EDIT: PROBLEM ROZWIĄZANY: zamiast lofta trzeba było uzyć Surface from 2,3 or4 curves. (WTF!?)
Napisano 2 Kwiecień 200817 l wsumie i tak ten plik nie dziala :) aTworzenie tu tego nadkola to tez 2 rails
Napisano 2 Kwiecień 200817 l Autor O wlasnie odkryłem ze jak 2 arc'sy mają różne promienie to powierzchnia z nich stworzona jest podzielona u góry, a jak mają taką samą średnicę to nie. Bez sensu