Napisano 31 Marzec 200816 l Witam poszukuję dobrego i przede wszystkim szybkiego renderera do animacji 3d. Co byście polecili?? NIe chodzi mi o vizki, tylko o dobre mozliwośći odzwierciedlenia animacji i obrazu również. Testowałem różne rendery ale ich szybkość mnie przeraża, np świetny renderer maxwellrender potrafi sporo ale jest po rpostu " za szybki ". Słyszałem że dobry jest renderman pixara. Korzystał ktoś z niego?? Co on potrafi z zakresu obrazu i animacji?? Konkretnie renderman studio? Albo jakieś inne może polecacie.
Napisano 31 Marzec 200816 l oszalamiajacych roznic miedzy roznemi rendererami to nie bedzie raczej. Czy to mental, czy Vryj czy inny Brazil to porownywalne beda czasy przy podobnych poziomie jakosci i skomplikowania sceny. Caly wic raczej tkwi w dobrym doborze ustawien do tego zeby otrzymac porzadany efekt przy jak najkrotszym czasie. Radzilbym zdecydowac sie na jeden renderer i dobrze go poznac albo... lepszy sprzet kupic:) pzdrw
Napisano 31 Marzec 200816 l Renderman to troche inna polka niz vraye czy brazile. Do animacji rozejzyj sie za brazilem albo mentalem (ostatnio w porownaniu brazil vs vray brazil wypadl o wiele lepiej w przypadku ruchomych obrazkow). Renderman jest dobry... dla studia / grupy ludzi ktorzy umieja go opanowac i obprogramowac pod wlasne potrzeby. Z tej samej polki jest jeszcze 3Delight i Mantra jesli sie nie myle.
Napisano 31 Marzec 200816 l comands napisał: Witam poszukuję dobrego i przede wszystkim szybkiego renderera do animacji 3d. Co byście polecili?? NIe chodzi mi o vizki, tylko o dobre mozliwośći odzwierciedlenia animacji i obrazu również. Testowałem różne rendery ale ich szybkość mnie przeraża, np świetny renderer maxwellrender potrafi sporo ale jest po rpostu " za szybki ". Słyszałem że dobry jest renderman pixara. Korzystał ktoś z niego?? Co on potrafi z zakresu obrazu i animacji?? Konkretnie renderman studio? Albo jakieś inne może polecacie. Zakładasz już któryś post z podobnym tematem. Nie chodzi o to, że komuś to przeszkadza, tylko że najwyraźniej kręcisz się w kółko. Sądząc po tym, co w tej chwili wiesz na ten temat, czasy renderingu będą znacznie bardziej zależeć od tego, jakich technik użyjesz i jak dobrze je poznasz, niż od tego jakie oprogramowanie wybierzesz. Źle użyty PRMan będzie równie wolny, co Maxwell. Co Pixar PRMan potrafi z zakresu obrazu i animacji? Zobacz dowolny, kinowy film animowany w 3d, a będziesz wiedział. Wszystkie, zdaje się poza "Monster House", powstały w PRManie - a na to co zrobił Pixar w Ratatuj, brak mi słów. Jeśli naprawdę zależy Ci na tym, żeby się dowiedzieć czegoś o renderingu, i chcesz uzyskać wysoką jakość obrazu, to PRMan jest w sam raz dla Ciebie, szczególnie PRMan for Maya, bo jest najprostszy w użyciu. Prawie sam działa ;). Ale czy Ty go sobie kupisz razem z Mayą..? Osobiście polecałbym Ci się przyjrzeć domyślnemu rendererowi aplikacji, którą używasz. Jeśli poznasz go dobrze i nadal nie będzie Ci wystarczał, pójdziesz dalej ;) pozdr., skk.
Napisano 7 Kwiecień 200816 l a ja jestem teraz na etapie próby odpalenia Gelato ( render kożystający z karty graficznej nVidii - dla tych co nie wiedzą ). Myślę, że to jest właśnie to co może okazać się zbawienne w animacji :) Teraz jest już wersja 2.2 wiec wszystko powinno działać sprawniej niż kilka lat temu. Jeśli używasz mayi to masz szczęście bo do mayi jest dobry plug-in.... czego nie można powiedzieć o wtyczce do 3dmaxa :( jak cos to na stronie nVidii znajdziesz szczegóły.
Napisano 7 Kwiecień 200816 l quard napisał: a ja jestem teraz na etapie próby odpalenia Gelato ( render kożystający z karty graficznej nVidii - dla tych co nie wiedzą ). Myślę, że to jest właśnie to co może okazać się zbawienne w animacji :) Teraz jest już wersja 2.2 wiec wszystko powinno działać sprawniej niż kilka lat temu. Jeśli używasz mayi to masz szczęście bo do mayi jest dobry plug-in.... czego nie można powiedzieć o wtyczce do 3dmaxa :( jak cos to na stronie nVidii znajdziesz szczegóły. Bardzo słuszna uwaga, zupełnie zapomniałem o Gelato, bo się raczej nie przyjął. A tymczasem Gelato, to prawie Renderman i to darmowy. Tyle, że renderowaniu na farmie można zapomnieć. Bardzo dobra jakość obrazu w animacji, bardzo elastyczny dla kogoś, kto się na tym zna. Dopóki wystarczą nam rzeczy, które przychodzą z Gelato (shadery i plugin) wszystko gra. Gorzej, jeśli coś nie działa, jakbyśmy tego chcieli... Gelato do opisu sceny używa Pythona, jakby co ;) pozdr., skk.