Napisano 4 Kwiecień 200817 l Witam, taki krotki kod for i in selection do ( addModifier i (Uvwmap ()) ui:on abc = i.modifiers[#UVW_Mapping].gizmo.position ) jesli wykonam z zaznaczonym jednym obiektem wszystko jest OK jesli zaznacze wiecej niz jeden obiekt dostaje: -- Error occurred in i loop; filename: C:........ms; position: 107 -- Frame: -- abc: undefined -- i: $Box02 -- Unknown property: "gizmo" in Uvwmap:UVW Mapping OK z gory dzieki za pomoc...
Napisano 6 Kwiecień 200817 l Niektore modyfikatory musza byc zaznaczone w stacku zeby dalo sie z nimi pracowac. Dodalem 3 linijki do twojego skryptu: objs = selection as array max modify mode for i in objs do ( addModifier i (Uvwmap ()) ui:on modPanel.setCurrentObject i abc = i.modifiers[#UVW_Mapping].gizmo.position )
Napisano 26 Grudzień 200915 l Pomoże ktoś, bo nie mam pojęcia jak ma wyglądać pętla? $.EditablePoly.SetSelection #Face #{5..12} - poczatkowa linia, a potem petla petla $.EditablePoly.SetSelection #Face #{i..i+7} $.EditablePoly.SetSelection #Face #{i+16..i+7} gdzie początkowe i=5 Lub coś bardziej zrozumiałego [moze] dla innych na podstawie Delphi i := 5; zakres := 7; skok := 16; ilerzedow := 2; while ilerzedow > 0 do begin $.EditablePoly.SetSelection #Face #{i..i+zakres} i := i + skok; ilerzedow := ilerzedow - 1; end; A chce uzyskac efekt "grow" jak tutaj na tutku http://www.b2-net.com/images/stories/hp_medvedje_brdo/tutorial/3part_textures_demo/3part_textures_demo.htm
Napisano 27 Grudzień 200915 l Nie mam pod ręką maxa i może mnie pamięć zawodzić (dawno nic nie pisałem w maxscripcie), ale wygląda mi na to, że wystarczy pobawić się z nawiasami i pójdzie (piszę o składni - czy będzie wykonywało swoją pracę to nie wiem ;) ) Edytowane 27 Grudzień 200915 l przez User190
Napisano 27 Grudzień 200915 l Pomoże ktoś to zapętlić oraz zrobić - by nie zaznaczał tylko kolejnych rzędów a dodawał je do zaznaczenia ? $.EditablePoly.SetSelection #Face #{5..12} i=5 i=i+16 n=i+7 c=i+16 d=n+16 ( $.EditablePoly.SetSelection #Face #{i..n} $.EditablePoly.SetSelection #Face #{c..d} ) Bo pętla na podstawie Delphi coś mi nie wychodzi :/
Napisano 27 Grudzień 200915 l Dlaczego nie ma tu instrukcji? Umiesz programować w jakimkolwiek języku?
Napisano 27 Grudzień 200915 l Nie ma instrukcji bo nie wiem jakie założenie w niej zrobić. Spróbowałem przerobić kod z Delphi który wyżej podałem, ale nie wychodzi mi to. A w programowaniu nigdy nie bylem dobry bo tego nie lobię. Umiem coś zrobić na przykładzie i tak tez zrobiłem powyższy kod [ten Delphi - na przykładzie który robiłem w szkole]. ed A jak już robię jakąś pętle to zawieszam max'a. Edytowane 27 Grudzień 200915 l przez lakimakromedia