Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

zna ktos jakis sklep internetowy w ktorym dostane ksiazke od modelowaniu i teksturach w 3ds max'ie ?

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

www.helion.pl

Osobiscie polecam bardziej google i metodę prób i błędów... Najlepszy sposób na naukę maxa :) W googlach masz tysiące tutoriali...

Ale do tego trzeba cierpliwości i zaparcia.

P.S

Żadna książka nie zastąpi tego co masz pod F1 ^^

Pozdor.

Napisano

Amazon.com dobre książki po angielsku, w helionie są ich tłumaczenia wątpliwej jakości i tylko wybranych pozycji ;)

Napisano
(...) trzeba cierpliwości i zaparcia.

Może lepiej będzie jak powiemy "determinacji". Na zaparcia to jest xenna extra ;d. Dobre tutoriale są na 3dtotal, a jak już kupujesz to może sie skusisz na tutoriale z tutorials3d ? Są świetnie opisane, krok po kroku i jeszcze dołączone pliki .max z każdym elementem na każdym etapie, więc nie ma szans się nie udać. Polecam tutorial autorstwa MaGuu o "tworzeniu prostego wnętrza". Autor używa tam VRaya czyli najlepszego silnika renderującego, nawet nie trać czasu na mental ryja :D.

Napisano

:) hehe.. Późno pisałem i nie byłem w stanie znaleść innego słowa xD

TAk dobre są z 3D Total, CG Tutorials też polecam ;) oo i Gnomonology bo widziałem parę i powiem, że całkiem przyjemne były ;)

Napisano

Szczerze - kiedy zaczynałem z maxem, nie miałem żadnej książki. Potem dorwałem jedną z Heliona właśnie, ale okazało się że nie ma nic na nowsze wersje maxa. A max od wersji 4 do 2008 wyewoluował trochę, pojawiło się mnóstwo narzędzi i techniki opisane w tych książkach zrobiły się przestarzałe.

Podstawy dość dobrze opisane, ale to samo masz tutaj na forum i w tutach. Po tygodniu książka zrobi ci się niepotrzebna.

Napisano

Sorry za offtop :P Bielo wez sie uspoko bo zachowujesz sie jak typowy noob. Nie mozesz tego pojac ze mental nie jest gorszy do vray'a tylko Ty nie potrafisz go obsluzyc? Jakos w wielkich produkcjach mental nie raz by uzywany a z vray'a sobie odpuszczano bo jest mocno ograniczony.

Napisano

Przecież se jaja robie, że mental aż tak ssie. V-Ray jest do małych rzeczy takich jak wizualizacje i wiadomo że nikt nie będzie go używał "do rzeczy większych", bo nie po to został stworzony (?). Po prostu uważam że lepiej zacząć od V-Ray'a, bo łatwiej zrobić w nim coś ładnego (przynajmniej moim zdaniem). Może i moje wypowiedzi o mentalu nie były zbyt zgodne patrząc z perspektywy całokształtu, ale każdy ma prawo do własnego zdania. W końcu, to wolny kraj. W mayi mental świetnie wygląda na wielu pracach, proces renderingu jest szybki.Wystarczy, OK, już nie będę. Peace.

Napisano

Peace i koniec offtopu :P.

A on top :P

Ja nie korzystalem z zadnych ksiazek i jakos zyje :P W dzisiejszych czasach jest wiele materialow w sieci i nawet duzo po polskiemu :P. Ale i tak uwazam ze na poczatkowa nauke to i tak najlepszy jest help maxowy.

Napisano

jak już masz zamiar kupować na helionie to polecam ćwiczenia praktyczne :) wcześniej kupiłem biblie do maxa 8 i powiem że to tylko naukowy bełkot... ciężka i mało zrozumiałą sprawa ;/ nawet nie wiem gdzie już mam tą książkę :PP później kupiłem ćwiczenia praktyczne do 9 i powiem, że bez tego to było by mi ciężko :) w ćwiczeniach praktycznych 9 robisz byle pajacyka, ale kilka tam spraw które poznałem to na początek były świetne :))