blueskojota Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Witajcie, mam takowy problem: Mam darmowy plugin tworzący dużo stojących boxów na zamkniętym spline(ot prostokąt). potem mogę sobie te prostokąty wyteksturować drzewem i nałożyć na nie bumpa, tak żeby było widać tylko drzewo. chciałbym zrobić kilka drzewek które będą w sobie tylko znany sposób - losowo, rozmieszczane na jakiejś przestrzeni. chodzi mi o uzyskanie efektu różnorodności drzew w stworzonym w Maxie lesie. czy zna ktoś szybki i skuteczny sposób? Z góry dziękuję Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgred Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 create-> compound->scatter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueskojota Napisano 10 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2008 słuszna idea. dziękuję. więc teraz poziom drugi... mój projekt ma ponad 50 MB i wykreowanie takowego zestawu obiektów umieszczanych losowo powoduje fiksację pamięci. hm, znacie coś bardziej "oszczędnego" dla pamięci? ---- edit ---- dotychczas (celowo!) korzystałem z textury i opacity, ale jak wiadomo, nałożenie go powoduje powstanie "2d" (tekstura jedno/dwustronna). poza tym, sprawdziłem przed chwilą, przy nałożeniu opacity na obiekt i użyciu scattera sypie się całość :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 W nowym maxie 2009 jest opcja proxy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueskojota Napisano 10 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2008 mhm...a w czymś starszym? jak max 6 lub 7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi