Napisano 10 Kwiecień 200816 l Witajcie, mam takowy problem: Mam darmowy plugin tworzący dużo stojących boxów na zamkniętym spline(ot prostokąt). potem mogę sobie te prostokąty wyteksturować drzewem i nałożyć na nie bumpa, tak żeby było widać tylko drzewo. chciałbym zrobić kilka drzewek które będą w sobie tylko znany sposób - losowo, rozmieszczane na jakiejś przestrzeni. chodzi mi o uzyskanie efektu różnorodności drzew w stworzonym w Maxie lesie. czy zna ktoś szybki i skuteczny sposób? Z góry dziękuję Pozdrawiam Marcin
Napisano 10 Kwiecień 200816 l Autor słuszna idea. dziękuję. więc teraz poziom drugi... mój projekt ma ponad 50 MB i wykreowanie takowego zestawu obiektów umieszczanych losowo powoduje fiksację pamięci. hm, znacie coś bardziej "oszczędnego" dla pamięci? ---- edit ---- dotychczas (celowo!) korzystałem z textury i opacity, ale jak wiadomo, nałożenie go powoduje powstanie "2d" (tekstura jedno/dwustronna). poza tym, sprawdziłem przed chwilą, przy nałożeniu opacity na obiekt i użyciu scattera sypie się całość :/