Gość BiX Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 Witam Otóż mam jedno pytanko związane z ta kamerą... Chcę ustawić sobie DOF'a no to ustawiam focus distance i ok ale dlaczego podczas usatiania f-number zmienia się za każdym razem światło na scenie raz mocniejsze raz mniejsze... Ponoć to jest odpowiedzialne za wpadanie światła w obiektyw lecz jak inaczej ustawić tego DOF'a? Zeby kontrolować odległosci itd bez zmian tego światła...?
Mr. MtS Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 Nie jestem fotografem, ale jakies podstawy znam niby i wg mnie mozesz tą F-number(przysłona?) kontrować odpowiednim ustawieniem czasu. F-number w góre -> czas w dol(bo jest do ^-1). Itp (czas: shutter speed)
Orangegraphics Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 DOF z wireja zabije ci komputer. lepiej z depth i do Photoshopa. efekty takie same a szybciej
Gość BiX Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 Ale to do animacji potrzebne.. Chyba, że jakoś na AE się to by zrobiło ale wolałbym mieć już to gotowe w maxie... Hmmm no z tym shutterem nie kombinowałem jak się to ma do f-number. :) Dzięki Panowie za szybką reakcje! Pozdrawiam.
tweety Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 im większy numer przysłony tym dłuższy czas naświetlania. czyli im większy f-number (mniejszy otwór przysłony) tym większe wartości shutter (dłuższy czas naświetlania).
kukua Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 W render elements dodajesz Z-Depth i w ustawieniach niżej są ustawienia Z min i Z max chyba nie trzeba ich tłumaczyć. i renderujesz to. W after effects wrzucasz oryginalny materiał video i z-depth, dajesz na oryginalny lens blura i jako alphe dla blura wrzucasz z-depth. Po kłopocie
Rekomendowane odpowiedzi