Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Otóż mam jedno pytanko związane z ta kamerą...

Chcę ustawić sobie DOF'a no to ustawiam focus distance i ok ale dlaczego podczas usatiania f-number zmienia się za każdym razem światło na scenie raz mocniejsze raz mniejsze... Ponoć to jest odpowiedzialne za wpadanie światła w obiektyw lecz jak inaczej ustawić tego DOF'a? Zeby kontrolować odległosci itd bez zmian tego światła...?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie jestem fotografem, ale jakies podstawy znam niby i wg mnie mozesz tą F-number(przysłona?) kontrować odpowiednim ustawieniem czasu. F-number w góre -> czas w dol(bo jest do ^-1). Itp

(czas: shutter speed)

Napisano

Ale to do animacji potrzebne.. Chyba, że jakoś na AE się to by zrobiło ale wolałbym mieć już to gotowe w maxie...

Hmmm no z tym shutterem nie kombinowałem jak się to ma do f-number. :)

Dzięki Panowie za szybką reakcje!

Pozdrawiam.

Napisano

im większy numer przysłony tym dłuższy czas naświetlania. czyli im większy f-number (mniejszy otwór przysłony) tym większe wartości shutter (dłuższy czas naświetlania).

Napisano

W render elements dodajesz Z-Depth i w ustawieniach niżej są ustawienia Z min i Z max chyba nie trzeba ich tłumaczyć. i renderujesz to.

W after effects wrzucasz oryginalny materiał video i z-depth, dajesz na oryginalny lens blura i jako alphe dla blura wrzucasz z-depth. Po kłopocie