Vehr Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Prosze o tuttka o material szka do szyby do pokoju w 3d smaxie metal ray mam jeden lecz sie wszystko odbija w nim
Temporal Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 odbija? hmmm moze material nie jest przezroczysty? ja tak na szybko to moge w tym poscie dac ci przepis na szklo :D jesli masz mentala 3.5 badz wyzej to wystarczy wybrac arch&design i wybrac preset glass xD jesli masz starszego to tworzysz material "mental ray" i w slot surface wrzucasz shader glass(lume) badz glass(phenomen) xD. Ogolnie to w mentalu masz gotowce i nie trzeba sie trudzic ale zarowno w archu mozesz stworzyc wlasne szklo jak i nawet w materiale raytrace z podstawowego scanline. Wazne jest to by material w 100% reflaction, w 100% badz troche mniej (jak chcesz) transparency i dla refraction IOR ok. 1,5 a dla typu odbic zaznaczyc opcje fresnel badz dla reflecta wrzucic mape fallof i w nim ustawic na fresnel.
piotrek Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Ogolnie to w mentalu masz gotowce i nie trzeba sie trudzic heh, śmieszne to zdanie troszeczkę, ale w tym kontekście jak najbardziej chyba prawdziwe. xD
Temporal Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 chodzilo mi odnosnie tego szkla oczywiscie :D bo jak wiadomo mental to potezny render i jak chce sie cos wlasnego superowego stworzyc to trzeba sie nameczyc :P
Rekomendowane odpowiedzi