Napisano 17 Kwiecień 200817 l Machnąłem ostatnio taki klasyczny ołówkowy rysunek na A3 (z referki) dla koleżanki z klasy. Już sam dostrzegłem parę błędów ale itak jestem z niego zadowolony. Jak zwykle czekam na komenty :) PS. i muszę się pochwalić że wogóle nie rozmazywałem palcem...chyba pierwszy raz :P PS. Jak zwykle przepraszam za jakość zdjęć, w realu prezentuje się to znacznie lepiej
Napisano 17 Kwiecień 200817 l Autor Nie wiem nie wnikałem ale wydaje mi się że na referce też tak jest, oto ona :
Napisano 17 Kwiecień 200817 l W Photoshopie wchodzisz w Image -> Adjustments -> Brightness/Contrast, pobaw się suwakami i postaraj się uzyskać efekt podobny do rzeczywistego. Jeśli chodzi o rysunek to jest nieźle choć trochę dziwnie wygląda lewe ramię, tak jak byś próbował tam namazać jakąś otoczkę w sensie rozmycia. Na początku myślałem, że rysunek jest całkowicie blady (może to częściowo przez mój monitor), jednak po podkręceniu w PSie rysunek nieco ożył: LINK Moja rada: Staraj się co raz bardziej ukrywać linie ołówka, nie przez rozmycia, ale przez staranne szrafowanie. Bardziej uwydatniaj twarz i popracuj nad formą (usta, nos, oczy i okolice itd.) - wydają się trochę płaskie. PS. Patrząc na referkę, to spłaszczyłeś mu głowę (koleś ma wyższe czoło i węziej ustawione poliki) Pozdrawiam
Napisano 17 Kwiecień 200817 l Autor No właśnie o to chodzi że już się suwakami bawiłem :P i kontrastowo mogłem zrobić tak jak to pokazałeś w linku ale niestety wtedy pojawia się większy szum i przekłamania np, czarny zaczyna robić się zielonkawy a inne rzeczy czerwonawe, wybrałem kompromis. W realu jest to wszystko mniej więcej takie jak w twoim linku tyle że bez szumu of course. Twarz, masz rację, spłaszczyłem :-/ Co do ramienia to chodzi chyba o to że za bardzo nie wiedziałem jak zrobić mu odblask światła na krawędzi ramienia ponieważ itak zlewać się będzie z białą kartką, wyszło jak wyszło. thx za rady :)
Napisano 17 Kwiecień 200817 l mozna i tak jak kolega powyzej pokazal, ale jak wspomniales nieprzyjemnie "mieniacy" sie barwami szum wychodzi na wierzch... mozna go przytlumic np stosujac gradient mapy i ciagle zmiany ustawien kontrastu/jasnosci o raz zabawy na "levelsach" tutaj ot takie cos i mozna uzyskac dzieki niechcianemu szumowi fajny efekt "olowkowosci" :) http://img227.imageshack.us/img227/4261/327c6a7fbd25ced8kl1.jpg