Skocz do zawartości

widać caustic photons a ma nie być widać - pomocy

elimo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pracuje z 3ds dopiero 4 miesiące. Troszkę już wiem. Mam problem z caustic. Opanowałem GI i zabrałem się za kaustyke i mam problem. Gdy fotony przechodzą przez szklaną kule widać je wyraźnie na podłożu. Białe okręgi. Nie wiem co zrobić, żeby ich nie było, nie widziałem czegoś takiego w tutkach. Przez szklaną kule puszczam 10000 caustic photons, ustawienia w zakladce render caustic - default tyko radius zminiejszony. Co robie źle? Jak zrobić, żeby efekt był realistyczny (przeczytałem tutek z forum) i bez tych wyraźnych plam.

HELP ME PLEASE :) Pracuje na MENTAL RAY

z góry dziękuje

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Dzięki za pomoc. Zwiększyłem radius i wyglada nieco lepiej, ale nie znikneły plamy. Fotony nie uciekaja, calość zamknięta w bryle. Może jakieś inne uwagi się nasuną gdy pokaże wyniki działań. Widać rózowe plamy:) co z nimi zrobić??

Zmniejszyłem energy do 100 ilość fotonów caustic zwiększyłem do 1000000 i jest lepiej ale ciągle je widac. Nie są tak nasycone ale i tak wyraźnie się odcinają od tła. Gdy ustawiam decay na 2.0 znika mi efekt kaustyczny, ale nie ma tez okręgów, gdy decay 1.0 jest efekt caustyczny i cholerne okręgi fotonów. Jakieś pomysły?? (ps. dziękuje za poświęcony czas)

hmm z ta iloscia fotonow to nie ma co przesadzac bo jesli jednak sam efekt kaustyka jest widoczny to powinno byc good teraz tylko jakos trzeba pozbyc sie tej widocznosci fotonow czyli decay'a nie ma co zmiejszac bo szybsze wygasnie to nie to co chcemy osiagnac. hmm tak sie zastanawiam jeszcze gdzie ustawiasz energy czy w samym renderze czy w parametrach swiatla